В августовските жеги трудно може да се намери филм, заради който си струва човек да излезе от къщи или да зареже почивката си. След три месеца ще бъде точно обратното. На 17 ноември започва Киномания. И сега, в края на лятната ваканция, по стара традиция екипът на фестивала оповести официално някои от престоящите заглавия, които ще направят есента ни по-цветна, драматична и комична.

Тази есен филмовата панорама ще навърши 30 години. Организаторите твърдят, че по повод юбилея ще подарят на феновете си две седмици чисто киноудоволствие с най-качествените нови предложения от световните екрани. Но те правят същото и в неюбилейните години, то е също е част от традицията. И обикновено е единственият начин да видим на голям екран филми, което са твърде добри, за да са рентабилни за останалите киноразпространители.

Ако искате да се сигурни, че ще се сдобиете с билет за зала 1 на НДК, където се прожектират най-интересните заглавия, няма нужда да чакате до 17 ноември. Билетите за новите филми на Уди Алън, Педро Алводовар, Стивън Фриърс, Деймиън Шазел и Емир Кустурица ще бъдат пуснати в продажба на 30 септември.

А ето и първите заглавия. С „Cafe Society“ неуморимият майстор Уди Алън продължава силната си поредица, криволичеща между драмата и комедията, по ръба на романса. А с този филм дори бе поканен да открие кинофестивала в Кан – за трети път, единствен в историята. Участват Джеси Айзенбърг, Стив Карел, Кристен Стюарт, Блейк Лайвли, Кори Стол… Cafe Society тръгна по руските екрани и вече е най-гледаният филм на стария Уди в тази страна.

Кристен Стюарт и Джеси Айзенбърг в „Cafe Society“.

„Хулиета” – отново с премиера в Кан, но в конкурсната програма, е произведение на друг ас – Педро Алмодовар. Дъщерята на Хулиета изчезва необяснимо. В опит да открие следите й, тя се връща в Мадрид и си спомня бурната младост, любовта и една страшната трагедия, която я е разделила с дъщеря й. Призрак от миналото я преследва в настоящето.

Последният филм на испанеца бе ексцентрична комедия, която не предизвика бурно въодушевление дори във верните му фенове. Надяваме да е отново в добра форма.

Кадър от „Хулиета“, новата творба на Педро Алмодовар.

„Флорънс, несъвършената дива” на Стивън Фриърс разказва историята на Флорънс Фостър Дженкинс, с участието на носителката на няколко „Оскар” Мерил Стрийп в ролята жената с ужасен глас, която мечтае да бъде оперна певица.

По тази истинска история се снима и втори филм, но ние избираме този, защото е направен от режисьора на „Опасни връзки“ – книгата, по която също имаше два филма, но неговият беше по-добрият. И, разбира се, заради Мерил Стрийп.

„Флорънс, несъвършената дива” с Мерил Стрийп – този филм ще се гледа!

Следващите три заглавия, които ще видите на „Киномания 2016“ ще бъдат представени и на предстоящия филмов фестивал във Венеция. Това са откриващият филм на събитието „В страната Ла-ла-ла” на Деймиън Шазел – режисьор на „Камшичен удар“, който отново е сред фаворитите за „Оскар”; „Светлината между океаните” със забележителното актьорско присъствие на Майкъл Фасбендър, Алисия Викандер и Рейчъл Вайс, и „На Млечния път” – новият филм на Емир Кустурица, в който участва Моника Белучи и самият той.

Да не забравяме, че това е само първата серия от стойностни заглавия, която ни отпускат организаторите – ще има още пове две порции…

Десет дни преди началото на Кинамания (17-30 ноември) ще започнат и подгряващите прожекции от ретроспективите по повод две годишнини на двама световни майстори – 30 години от смъртта на Тарковски и 75 години от рождението на Бернардо Бертолучи.

Площад Славейков