Пушенето, продължителното излежаване на дивана, нездравословната храна и пиенето могат да съкратят до 6 г. от живота ни, показва ново канадско проучване, цитирано от „Дейли експрес“.

Учените от Университета в Отава са установили, че лошите навици са виновни за близо половината от смъртните случаи в Канада. Те са създали специален алгоритъм, чрез който са изчислили, че живеем приблизително шест години по-малко заради тях.

Изследването показва, че 26 процента от всички смъртни случаи са свързани с тютюнопушене, 24 процента - с недостатъчна физическа активност, 12 процента - с нездравословно хранене и 0,4 процента - с прекомерна консумация на алкохол.

За мъжете най-сериозният рисков фактор, съкращаващ живота с 3,1 години, е тютюнопушенето. За жените недостатъчната физическа активност се равнява на загуба на около три години живот.

Изследователите са установили също, че за хората, които най-стриктно се придържат към здравословните препоръки на експертите, продължителността на живота е със 17,9 години по-голяма, отколкото за индивидите с най-нездравословно поведение.