Властите в Китай наредиха на мюсюлманите, които имат магазини и ресторанти в селище в размирната провинция Синдзян да продават алкохол и цигари, като са изложени "така че да хващат окото". Целта е по този начин да се отслаби влиянието на исляма сред местните хора, предава радио "Свободна Азия", цитирано от "Вашингтон пост". Заведенията, които не изпълнят заповедта, са заплашени от затваряне, а собствениците им могат да бъдат подведени под отговорност.

През последните две години Китай започна серия от кампании, които да отслабят исляма в западната провинция на страната. Държавните служители и семействата им получиха забрана да посещават джамиите или да честват Рамадана. На много места жените не могат да покриват лицата си, а мъжете да си пускат дълги бради.

В с. Акташ в южен Синдзян комунистическият лидер Адил Сюлейман обясни пред радиото, че много местни собственици на магазини и ресторанти са спрели да продават цигари и алкохол от 2012 г., защото се страхуват от общественото неодобрение. Така много местни хора са се отказали да пушат и да пият алкохол.

Властите в Синдзян обаче възприемат етническите уйгури, които не пушат като принадлежащи на "форма на религиозен екстремизъм". 

"Имаме кампания, за да отслабим религията тук и тези мерки са част от тази кампания", каза Сюлейман. По негови данни около 60 магазина и ресторанта в района са се съобразили с разпореждането на властите и няма протести по въпроса.

Според Китай уйгирските военни групи, които са базирани вън от страната използват интернет, за да надъхват местните мюсюлмани да предприемат жесток джихад спрямо държавата.

Според критиците дългото потисничество, което официален Пекин упражняваше над уйгурите ги е тласнало към исляма като единствената разрешена форма на идентификация на тяхната общност. Постепенно мнозинството минава към по-крайните форми на исляма. Непохватните опити да се промотира алкохола или да се забраняват брадите вероятно ще имат обратен ефект, отбелязват анализатори.

Джеймс Лейболд , експерт по етнически политики на Китай от университета La Trobe в Мелбърн смята, че китайските власти често стрелят в тъмното, когато се опитват да се справят с екстремизма. Той отбелязва огромната липса на разбиране на проблема, Те се фокусират върху видимите, но неточни представи за радикализъм, сведен до дълги бради, фереджета или трезвеност.

Според него така само се увеличава междуетническото напрежение без да се стига до корените на проблема с религиозния екстремизъм. Това води единствено до по-голямо отчуждавен на основната част от уйгурската общност, която започва да се чувства още но-нежелана във враждебна държава, доминирана от етническата общност хан.