В Русия се провежда най-безкръвната в досегашната й история чистка. А Путин прекроява най-близкото си обкръжение.

Така западните медии коментират започналите промените в редица държавни институции. Кулминацията настъпи на 12 август, когато изненадващо бе сменен шефът на президентската администрация. Според официалната версия Сергей Иванов е освободен по собствено желание.

Политолози и наблюдатели обаче се съмняват в тази версия.

Путин съвсем целенасочено маха хората, в чиято лоялност се съмнява, коментира сп. "Шпигел".

Старата гвардия си отива от политическата сцета. Путин започна да се отървава от старите приятели и ги заменя със слуги, пише в. "Фигаро".

Руският лидер планира занапред да планира всичко единолично, смята в. "Ди Велт" и прави паралел между Путин и Сталин.

Само преди месец Сергей Иванов бе сред най-популярните руски политици. В петък обаче Кремъл обяви новината за доброволното му оттегляне.

От Кремъл си тръгна човек, който като никой друг познава Путин и политиката му, изтъква "Шпигел". Двамата се познават още от времето, когато са служили в КГБ. Откакто Путин е президент, Иванов заема редица ключови постове. А през 2007 г. дори бе фаворит да наследи Путин. В крайна сметка обаче господарят на Кремъл предпочете Дмитрий Медведев.

А сега Путин преустройва управляващия елит на Русия. Това е видно и от факта, че редица губернатори бяха сменени с хора от службите. Преди Иванов с поста си бе принуден да се сбогува и шефът на руските железници Владимир Якунин, смятан за неприкосновен съратник на президента.

"Путин е цар и затова му трябва команда от по-млади хора, които ще му бъдат предани 100 процента и за тях никога няма да има друг авторитет освен Путин", казва пред "Шпигел" политологът Игор Бунин.

Президентът неочаквано уволни човек, който дълго време оглавяваше администрацията му и бе смятан за един от най-близките му съратници. Това е само поредната от серията гръмки кадрови рокади в Кремъл, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Хората от по-старото поколение, съратници на Путин, биват отстранявани, за да отстъпят мястото си на млади и верни привърженици, които не оспорват нищо.

Сергей Иванов изненадващо бе махнат от поста си.

Някои смятат, че Путин реализира добре обмислен план. Оставката на Сергей Иванов означава продължаване на укрепването на линията на Путин старите приятели на ключови постове в системата на изпълнителната власт да бъдат заменяни с лъскав, но обслужващ персонал. Така смята политологът Станслав Белковски.

"Психологически за Путин днес е по-удобно да си има работа именно с такива хора. Които по начало го смятат за велик вожд и не помнят времената, когато той още не бе велик вожд", изтъква той.

Разместванията започнаха в края на 2015 г. с оставката на Владимир Якунин. През юли напусна шефът на Федералната митническа служба Андрей Белянинов. Арестът на висши сътрудници на Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ), обвинени във вземане на подкупи, постави шефа му Александър Бастрикин в неудобно положение.

В миналото Путин пазеше от такъв позор най-близките си съратници. Сега обаче аналитици посочват няколко причини за промяната на подхода, пише "Ню Йорк таймс".

► Първо, страната страда от рецесия. На този фон в навечерието на изборите Путин иска да покаже, че администрацията му търси нови кадри и свежи идеи в името на благото на обществото. Той не иска да повтаря грешките на Брежнев.

 Второ, Сергей Иванов отговаряше да имиджа на Кремъл. През последните месеци обаче на този имидж не помогнаха остри изказвания на различни политици, най-вече на премиера Дмитрий Медведев.

Аналитиците виждат и още една тенденция. Тя е, че Путин назначава на важни политически постове бивши телохранители или сътрудници на разузнавателните служби. Той е склонен да им вярва, тъй като те се отличават с лоялността си.

Уволнената стара гвардия нямаше възможността нито да се защити, нито да се разбунтува, тъй като е изцяло политически зависима от Путин, изтъква "Фигаро". Тези хора нямат нито пространство за маневри, нито войски, които да командват. Нямат си дори политически партии. Вероятно това ще бъде най-безкръвната чистка в руската история.

С оставката на Сергей Иванов стана ясно, че системата вече е престанала да бъде стабилна, пише в. "Файненшъл таймс". Путин вече започва да се обкръжава с хора, които може да контролира и които няма да разрушат легитимността на администрацията му.

Съществува и предположението, че Путин събира екип за удар срещу Украйна, пише в. "Ди Велт". Той има намерението да издигне величието на Русия на ново равнище до 100-годишнината на Октомврийската революция, която ще се навърши през 2017 г. За това са му необходими военни успехи.

А не е изключено в Кремъл да се е развихрила люта борба за власт, предполага в. "Таймс". Уволнението на заклет привърженик на твърдата линия, какъвто бе Сергей Иванов, може да е свързано с вероятно разместване, при което Путин може да прати в оставка премиера Дмитрий Медведев и да го замени с Алексей Кудрин.