Изненадващо кремълският господар Путин уволни близкия си сътрудник и шеф на президентската администрация Сергей Иванов. Службата по печата на Кремъл пусна само сухо съобщение, което гласи: 

Президентът Путин освободи с указ началника на администрацията Сергей Иванов и го назначи за свой специален представител по въпросите на природоохранителната дейност, екологията и транспорта.

С друг указ Владимир Владимирович назначи за шеф на администрацията в Кремъл Антон Вайно, а за негов заместник Владимир Островенко, който досега беше началник на протокола на държавния глава.

"Помня нашата договорка и вашата молба да не ви използвам като ръководител на администрацията за повече от четири години", посочи Путин на среща със Сергей Иванов. Разговорът бе предаван на живо по телевизията. "С разбиране се отнасям към вашето желание да преминете на друг вид работа", допълни той.

"Наистина аз в началото на 2012 година помолих в разговор с вас да ми поверите тази много сложна и отговорна работа за период от 4 години", отвърна Иванов. "Мога да допълня, че с удивление установих, че съм рекордьор на този пост - 4 години и 8 месеца", каза още той и изтъкна: "Благодаря за високата оценка, която дадохте на съвместната ни 17-годишна работа".

За 25-годишното съществуване на администрацията на Кремъл Сергий Иванов е 11-ят началник

Вайно бил препоръчан на Путин от досегашния шеф на службата.

"Познавам го от 5 години и мога да кажа, че почти всекидневно работим заедно", изтъкна президентът. "Убеден съм, че Антон Едуардович е готов за тази работа, защото притежава високи професионални, делови и лични качества", уточни руският лидер.

Вайно е на 44 години и досега беше заместник на Иванов.

Антон Вайно.

Сергей Борисович е роден в Ленинград, където се е дипломирал във филологическия институт на Ленинградския университет. После завършва висшата школа на КГБ на СССР в Минск. Бил е заместник-началник на външното разузнаване и е продължил кариерата си там и след преобразуването на КГБ във ФСБ на Русия. През 1999 година е назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия. Бил е министър на отбраната и вицепремиер на Руската федерация.

Новият шеф на администрацията на Путин е роден в Талин. Дядо му от 1978 до 1988 година е бил първи секретар на ЦК на Комунистическата партия на Естония. Антон Едуардович е завършил Московския институт по международни отношения. Бил е на работа в няколко посолства. Заемал е и поста началник на протокола.