Българските власти тайно задържали и предали на Русия чеченския проповедник Шоип Тутаев.

Това съобщават руски и чеченски медии, цитирани първо от сайта "Фактор". Те от своя страна се позовават на Светлана Ганушкина – председател на неправителствената организация "Гражданско съдействие".

На 2 август Тутаев влязъл от Турция в България с влак, с който пътувал за Австрия. Но бил отвлечен от спецслужби, твърди изданието Kavkazcenter.com, без да уточнява дали те са руски или български. На 4 август проповедникът бил докаран със самолет в Чечня. А на 10 август държавната телевизия на руската автономна република е излъчила репортаж с Тутаев, който признал погрешността на своите възгледи и заявил, че доброволно се е върнал в Чечня.

Тутаев е измъчван, твърди сайтът, като цитира Ганушкина.

Самата Ганушкина сподели малко по-различна версия в разговор с Клуб Z.

Тя заяви, че Шоип Тутаев е прекарал в България 9 месеца под арест. Той е влязъл от Турция, поискал е убежище у нас, след което обаче е бил вкаран в ареста. А в началото на този месец е бил качен на самолет и откаран в Русия.

"Българските власти са го депортирали", каза Светлана Ганушкина за Клуб Z.

На въпрос защо е искал убежище точно в България тя отговори, че вероятната причина е фактът, че това е първата страна от ЕС, в която той е влязъл.

При пристигането си в Русия проповедникът е бил посрещнат от правоохранителните органи, след което изчезнал. Негови роднини се обърнали към "Гражданско съдействие". Светлана Ганушкина веднага е потърсила представители на руското правителство, отговарящи за човешките права. И няколко дни по-късно Тутаев е бил освободен. Тогава той е показан по телевизията и се е каел за възгледите си. При появата му на екрана по него имало видими белези, които не могат да бъдат от нищо друго, освен от мъчения, твърди Ганушкина.

След което проповедникът отново потънал в неизвестност - този път заедно с близките си.

"Явно властите са ги сплашили и те не искат да контактуват с никого", предположи Ганушкина.

Малко преди второто изчезване близките на Тутаев оттеглили подадените жалби срещу руските власти.

Какво знаят българските власти

Оказа се, че понеже Шоип Тутаев не е имал екстрадиционно дело у нас (за разлика от турчина Абдуллах Бююк), българската съдебна система не е много наясно със случая му. Справка в системата на Софийски градски съд (СГС) показа, че няма човек с това име, "минал" през производството за екстрадиция или каквото и да е друго. (Дори да е издирван от Русия или друга държава чрез Интерпол с червена бюлетина, пак следва дело - б. р.). Поради същата причина от Министерството на правосъдието също нямат отношение към случая, казаха оттам пред Клуб Z.

Същевременно проверка на министерството показа, че в следствения арест в София на бул. "Г. М. Димитров" такова лице не е лежало през последните две години.

В МВР няма как да бъде направена проверка толкова бързо, а ДАНС по принцип не дава информация, ако човек е бил експулсиран от страната заради заплахи за националната сигурност.

По информация на Клуб Z Тутаев е получил два отказа. От Комисията за предоставяне на убежище към вицепрезидента му е било отказано политическо убежище. От Държавната агенция за бежанците е получил отказ за хуманитарен статут. Според нашите източници той е бил изведен от страната с помощта на "Фронтекс" като по тази причина и пътят му е минал през Виена и след това Русия. В България е пребивавал в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Клуб Z научи, че Тутаев на летището във Виена даже е пробвал да се самонарани, за да отложи връщането си в Русия. Криминалното му минало било сериозен аргумент, който натежал при получаването на отказ да остане легално в страната ни.

Кой е той

Шоип Тутаев е известен ислямски проповедник. Той изнася проповедите си на чеченски език. Темите, които засяга са общообразователни и възпитателни, твърди Kavkazcenter.com. Той е противник на проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров, който го обвинява в насаждане на религиозен екстремизъм.