Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Синът ни е веган и никога не е консумирал животински храни, но „на практика никога не му е отказвано, ако той нещо си пожелае да го пробва, да го консумира.“

Това заяви в студиото на Нова тв Петър Енчев, който с жена си Цветомира и току що навършилия 2 г. син Искрен практикуват пълно веганство.

На уточнителния въпрос - детето откъде да знае, когато му е забранено, той поясни, че при бабите и дядовците на малкия му е давано за проба кашкавал, риба, месо и "ако въобще го е пробвал, го е плюл.“

Семейството беше гост в студиото заедно с опонент - националния консултант проф. Стефка Петрова, по повод инициатива в италианския парламент - нов закон да позволява отнемането на деца от семейства вегани, които ги изтезават със собствения си хранителен режим. Случаят нашумя, след като едногодишно дете на Апенините едва не почина заради режима на родителите си вегани. На годинка то е тежало около 5 кг.

"Неслучайно това дете отхвърля животински храни – то не е захранено по такъв начин - отговори проф. Петрова на "демократичните" твърдения на родителите на Искрен.

Аз съм убедена, че всички родители подхождат с добри намерения. Но те считат, че това, което е добро за тях, е добро и за детето. Малкото дете няма организма на възрастните. Малкото дете не значи малък възрастен - то има съвсем различни потребности, - уточни още професорката от Националния център за обществено здрав и анализи.

А и веганството не значи категорично и дефинитивно, че е здравословно хранене - напомни тя.

“... В смисъл - веган може да си на чипс и на захарни бонбони“, отбеляза с разбиране бащата на малкия веган.

Младото семейство призна, че преди 8 години скъсали с месото, а преди 3  - и с останалите храни от животински произход "първо по здравословни и после - по етични причини". Те добавиха, че почти не консумират дори мед.

Клуб Z напомня, че например Никола Донев - организатор на неотдавнашните вегански пърформанси в София, твърди, че "при пчелната индустрия се насилват пчеличките, за да дават мед".

В студиото на Нова днес проф. Петрова каза на младите хора, че поемат огромни рискове, макар че те на всеки 6 месеца правели кръвна картина на детето си и това доказвало, че му няма нищо.

На въпрос - дали са се обърнали към лекар, когато са създавали Искрен и са взели това решение, те отговориха, че не са, защото вече били "достатъчно информирани за всички последствия и за това какво трябва да поемем като отговорност". Информирали се достатъчно от трудовете на известен лекар в интернет.

- А като порасне и открие месото, сиренцето - попита Ани Цолова.

- Това си е негово лично решение и ще го уважим - каза демократично майката.

- Ама вие сте решили предварително заради него - намеси се проф. Петрова. 

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Що за глупости?

Някой може ли да покаже реални доказателства, че вегетариански режим е вреден? Който е чел "Записките" знае, че преди 150 години режимът на хранене по нашите земи е бил сух леп, бобена чорба и чат-пат малко суроватка. Верно е, че ефектите от тая диета върху "народопсихологията" са трагични, но биологическото оцеляване никога не е било под въпрос. Подобно е положението почти навсякъде по света поне до края на ПСВ. Това е тлъсто тролене с проектозакон, но без медицинско основание. ПП, ""журналята", не се изненадвайте, ако след 20-ина години да се пишат такива неща за веганите е "престъпление на омразата"
bell hooks's picture
bell hooks
Кемъни

Нова фашистка телевизия

Нова телевизия се състезава свирепо с БТВ коя от двете е по-националистическа. Подобен тоталитаризъм може да хрумне само на екипите на сутрешните блокове на тези две телевизии. Що за абсурд!? Как може въобще да ти хрумне, че може да бъде легитимно да отнемеш нечии деца заради неговите възгледи, а не заради доказано зловредно влияние и малтретиране на детето? Аз ще ви кажа - като имаш фашистко мислене.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.