Било е писано последният индивидуален старт на Майкъл Фелпс в кариерата му да не завърши с победа. Най-успелият спортист в историята на олимпийските игри остана втори в дисциплината 100 метра бътерфлай. Победи го Джоузеф Скулинг (Сингапур), който постави олимпийски рекорд с 50,39 секунди. 

Донеслият първо най-високо за Сингапур на игри състезател увенча отличното си представяне в сериите, когато подсказа, че ще е сред фаворитите не само за медал, а и за титлата. 

Любопитно е, че трима си поделиха второто място - 22-кратният олимпийски шампион Майкъл Фелпс, южноафриканецът Чад льо Кло и унгарецът Ласло Чех (всичките с по 51,14). Това е 27-ми медал за американеца от летни игри, а 22 от тях са златни.

Предстои му да плува в щафетата 4х100 м съчетано, където ще опита за прибави още една титла.

А малко след финала на 100 м бътерфлай световните агенции разпространиха снимка, на която 14-годишният Скулинг се снима с идола си Майкъл Фелпс. Това става в Пекин през 2008 г. Осем лета по-късно той го победи, при това в знакова надпревара. Джоузеф Скулинг живее и тренира в Съединените щати.

Абсолютно същият актив като Фелпс в плуването в Рио де Жанейро има и сънародничката му Кейти Ледецки - 4 златни и 1 сребърен медал. Американката спечели по впечатляващ начин дисциплината 800 метра свободен стил, като постави нов световен рекорд - 8:04,79 минути. Предишното върхово постижение отново бе нейно, поставено по-рано тази година - 8:06,68 мин.

Ледецки остави съперничките си далеч назад - на близо 12 секунди.

Доминацията на тима на САЩ в "синия" спорт продължи и Мая ди Радо, която се качи най-високо на стълбицата на 200 м гръб. След олимпиадата Ди Радо приключва кариерата си.