"Убежището е една от формите за закрила и след проучвания на комисията няколко месеца не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон турският гражданин да получи точно този тип закрила", коментира вицепрезидентката Маргарита Попова отказа да се предостави политическо убежище на Абдуллах Бююк.

Вчера стана ясно, че Комисията за предоставяне на убежище, която е към вицепрезидента, е решила, че няма основания за подобно решение.

Според Попова, цитирана от БНР, властите са действали според закона, като са отказали политическо убежище на турския гражданин, който по-късно беше екстрадиран обратно въпреки реалната заплаха за сигурността и живота му.

"В молбата се претендира за политически преследвания, затова че може да е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила. Обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка. За нас като държава и като общество е може би най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и става дума за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация, не само обмяна на информация, но и добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни", каза Попова.

Според нея "сигурно ще бъдем засипани от подобни искания и за нас не остава нищо друго освен да си гледаме работата по закон – когато хората търсят някакъв вид закрила, нещата да бъдат оглеждани спокойно и внимателно".

Тя поиска да сме внимателни и в оценките към българските институции, защото в момента всички са подложени на най-високото напрежение заради регионални и глобални проблеми.

"Аз съм следвала закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите по-нататък са действали така, както са намерили за добре, според закона", добави вицепрезидентката.