Майкъл Фелпс спечели четвърти златен медал на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Куршума от Балтимор триумфира с най-убедителната си индивидуална титла - на 200 метра съчетано плуване. Тя е под номер 22 за него на най-големия спортен форум. И общо 26-и медал.

В четвъртия си старт Фелпс за пореден път победи своя най-голям съперник и приятел Райън Лохте. Двамата делят една стая в олимпийското село, винаги подчертават, че класата на единия дава допълнителен стимул на другия. Много по-често Майкъл побеждава Райън, а не обратното.

Фелпс и Лохте (вляво) заедно на подготовка.

Двубой Фелпс - Лохте обаче нямаше на 200 м съчетано. Райън, който има революционен подход при обръщането, остана едва пети. Той не успя да прибави още едно отличие към актива си от олимпийски игри - 6 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала. Той е световен рекордьор в дисциплината и 4-кратен пореден шампион на планетата.

А Фелпс стана първия плувец с четири поредни олимпийски титли в една дисциплина - пореден рекорд в пребогатата му визитка. Веднага след състезанието уникалният плувец сподели:

"Не мога да преценя дали сега съм в по-добра форма, отколкото през 2008 г. Най-важното е, че ми се удаде да приключа спорта по начина, който желаех. Съумях да се върна в плуването и реализирах неща, за които съм мечтал. Получавам удоволствие от разбирането, че всяка дистанция ми е последна. Тази сутрин ме порази мисълта за това, че след това състезание ми остават само два старта. Трудно е да повярвам, че преди 20 години още се учех да плувам, а в следващите 48 часа кариерата ми ще приключи. Като дух се чувствам на 18 години, но тялото ми не се чувства така, то е изтощено. Дори е видно с какъв труд излизам от водата".

Приятелката на Фелпс и невръстния му син Бумър го подкрепят в Рио. Двамата гледат на живо всеки старт на шампиона.

На второ място се нареди японецът Косуке Хагино, а третото е за китаеца Шун Ван. Малко след като направи печелившо "каре" в Рио де Жанейро, Фелпс плува и на полуфинал на 100 м бътерфлай и се класира на пореден финал. Преди игрите се смяташе, че той няма да застане на стартовото блокче повече от четири пъти.

Баща и син заедно в семейния басейн малко преди игрите в Рио.