Кризата свърши! Условията за бизнес в България вече достигат нивата от преди икономическата криза, която започна през 2009 г. Това показват новите данни за стопанската конюнктура през май на Националния статистически институт (НСИ).

За първи път от пет години насам бизнес климатът достига дългосрочните средни нива за България. 

Изследването категорично показва ръст на показателя от началото на годината, а през този месец очакванията на мениджърите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите са още по-оптимистични.

През май бизнес климатът се подобрява с 4,3 пункта спрямо април. Нагласите на мениджърите в различните отрасли играят ролята на ранен индикатор за брутния вътрешен продукт. През първото тримесечие на годината ръстът на БВП бе с 1,1% на годишна и с 0,2% на тримесечна база. След добрите данни за стопанската конюнктура през април и май може да се очаква и през второто тримесечие да бъде отчетен икономически ръст.

През май условията за бизнес в промишлеността се подобряват с 4,2 пункта в сравнение с предходния месец. Причината са по-оптимистичните оценки на мениджърите в сектора за настоящото състояние на техния бизнес. Очакванията им са, че в следващите три месеца производствената активност ще се увеличава. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното вътрешно търсене.

В строителството НСИ отчита ръст от 2,2 пункта през май. Основната причина за оптимизма на строителните предприемачи е положителната оценка за настоящото състояние на компаниите им. Според тях строителната активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с април.

Показателят за бизнес климата в търговията на дребно се повишава с 2,5 пункта спрямо април. Оценките на представителите на бранша са по-оптимистични, но относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца те са по-резервирани. Несигурната икономическа среда остава най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчно търсене, чието неблагоприятно въздействие намалява през последния месец.

НСИ отчита ръст и в оценките на мениджърите в сектора на услугите. Според тях през следващите три месеца ще има ръст в търсенето, което ще увеличи оборотите им.