Беларуският президент Алексендър Лукашенко е готов да възстанови крепостното право от времето на Руската империя, предаде Нюзр.ру.

Той нямало да се поколебае да го направи в името на повишаването на резултатите от дейността на АПК в страната. Правителството в Минск вече изготвило декрет, според който на работещите в колхозите и совхозите се забранява да сменят рода на дейността си и да се преселват в градовете.

Във връзка с това Лукашенко поискал от губернаторите на областите "да се размърдат", тъй като правомощията им щели да бъдат увеличени.

Лукашенко за първи път използва термина "крепостно право" в края на 2012 г. Думите му бяха по повод намеренията за модернизиране на дървопреработващите предприятия в страната. И още тогава той нареди на съветниците си да изготвят декрета със забрана за смяна на работа и преселване.

"Работникът не може да напуска предприятието без разрешението на ръководителя. Ако го пускат - да си ходи, ако не го пускат - трябва да работи. За нарушение - принудителен труд. Напуснал - принудителен труд и да работи там, където е бил преди това. Иначе ще стигнем дотам, че утре ще тръгнат по улиците на Минск и Борисов с вили и ще се колят взаимно", каза тогава президентът, наричан последният диктатор в Европа.

Утре руският президент Путин, колегата му Лукашенко и вождът на Казахстан Нурсултан Назарбаев ще подпишат договора за Евразийския икономически съюз. Споразумението ще влезе в сила от 1 януари догодина. Както е известно много български политици мечтаят за тесни връзки с този съюз.