Доналд Тръмп направи поредното си скандално изказване и то може да бъде изтълкувано като заплаха към съперничката му Хилъри Клинтън, предаде Си Ен Ен.

„Хилари иска да премахне Втората поправка. Ако тя получи възможност да избира своите съдии  тогава вие, приятели, нищо не можете да направите. Макар че привържениците на Втората поправка може и да могат, не знам", заяви той на митинг в Уилмингтън, Северна Каролина.

Втората поправка на Конституцията, за която споменава кандидатът на републиканците за президент, е свещена за консервативните американци. Според нея правителството във Вашингтон не може да ограничава правото на притежаване и носене на оръжие.

А под "своите съдии" милиардерът има предвид висшите съдии от президентската квота.

В предизборния щаб на Клинтън веднага окачествиха изявлението като опасно.

"Човек, борещ се да стане президент на САЩ, не трябва да предлага насилие под каквато и да е форма", заяви ръководителят на щаба Роби Мук.

Сенаторът демократ Крис Мърфи нарече думите на Тръмп "заплаха за убийство", а комитетът за политическо действие "Приоритети на САЩ", подкрепящ Клинтън, заяви, че Тръмп е "предложил някой да застреля Хилъри Клинтън". В социалните медии мнозина обвиниха републиканския кандидат, че призовава за ликвидиране на конкурентката си за Белия дом.

Предизборният щаб на милиардера незабавно реагира на критиките, като публикува специално комюнике "за непочтените медии". Според щаба Тръмп искал да каже, че сплотената група защитници на правото да се носи оръжие ще попречи на избирането на Клинтън, като гласува масово за него.

Джейсън Милър, съветник на Тръмп, увери, че богаташът е говорил за защитниците на Втората поправка като за група хора, способни да оказват силно влияние върху политиката.

"Това се нарича сила на обединението. Привържениците на Втората поправка притежават страхотен дух и поразителна сплотеност, което им дава голяма политическа власт, и тази година те ще гласуват в рекордни количества, но не за Хилари Клинтън, а за Доналд Тръмп", каза Милър.

По-късно вчера, докато представяше Тръмп на друг митинг в Северна Каролина, бившият нюйоркски кмет Рудолф Джулиани обвини медиите, че са извадили изявлението от контекста, за да помогнат за избирането на Клинтън.

Самият кандидат на републиканците заяви пред телевизия "Фокс нюз", че "никой в тази зала" не мисли, че той е искал да каже друго, освен да събере подкрепа срещу Клинтън.

"Хилъри иска да ви вземе оръжията. Тя иска да ви остави незащитени във вашите домове", каза Тръмп.

В действителност обаче Хилъри Клинтън никога е искала да премахне Втората поправка и дори не е правила подобно изявление, отбелязва Си Ен Ен.  Вероятно тя няма и да го направи, тъй като то би й коствало доста гласове и би намалило шансовете й за победа на изборите на 8 ноември.

Баща на масов убиец почете Клинтън

Междувременно Хилъри също участва в митинг. Той бе в град Кисими, щата Флорида. И на него се появи Садик Матийн. Той е баща не на кого да е, а на американеца от афганистански произход Омар Матийн, който на 12 юни разстреля 49 души в гей клуб в град Орландо и бе убит.

Седик Матийн (с шапката) е седнал точно зад Хилъри Клинтън. Стопкадър WPTV

Кадри, разпространени от телевизия WPTV, показаха Седик Матийн, седнал точно зад Хилъри, докато тя произнася речта си. След митинга той охотно говори пред журналисти и заяви, че тя е добро решение за САЩ, за разлика от Тръмп.

"Бих искал синът ми да бъде войник и да се бори срещу "Даеш", отговори Матийн-баща на въпроса трябвало ли е да дойде на митинг след извършената от сина му кървава баня.

Той допълни, че щом партията на Клинтън се нарича "демократическа", това означава, че на нейни прояви би могъл да идва всеки.