Хилари Клинтън сравни вероятния си противник в президентската надпревара в САЩ Доналд Тръмп със „свиня с червило”.

Клинтън нападна републиканеца, визирайки предполагаемите планове на милиардера да занижи данъчното облагане за богатите, „за сметка на средната класа”. Същевременно в кампанията си Тръмп често се обръща към по-бедните американци, убеждавайки ги, че е алтернатива на сегашната политическа система, изградена от хора като Клинтън.

„В Арканзас имаме приказка за това. Можеш да сложиш червило на една свиня, но тя си остава свиня”, заяви Клинтън по време на свое събитие в щата Ню Хемпшир.

На митинга Хилъри беше подкрепена от досегашния си съперник за президентската номинация на Демократическата партия Бърни Сандърс. Това и предопредели тона на събитието, в което двамата разкриха вече общите си цели зад кандидатурата на бившата първа дама и държавен секретар.

Сред тях е да бъдат спрени „Тръмп и кронитата му, които ще се опитат отново да ни затворят очите”. Под термина кронита, Клинтън имаше предвид т.нар. крони-капиталисти – порочна порода индустриалци в икономическата теория, които използват връзките си с държавата, за да получават нечестно предимство на пазара. Клинтън използва много от реториката на Сандърс, очертавайки някои от елементите в програмата й, които съвпадат с ключовите планове на сенатора социалист – борбата със социалните неравенства и върховенството на корпорациите.

Бившата първа дама съчета тези елементи с някои от нейните собствени, вече изказани президентски обещания. „Семействата ни се променят. Не е ли време политиките ни да се променят? Не трябва ли да се присъединим към останалия развит свят и да въведем платено майчинство? Не е ли време най-накрая жените да получават равно заплащане с мъжете", заяви още тя.

"Заедно сме по-силни", каза в заключение кандидат-президентката.