Евродепутатът и член на ръководството на БСП Илияна Йотова коментира отказа на "Движение 21" с лидер Татяна Дончева от участие в преговорите за обща лява кандидатура за президент. Според Йотова Дончева просто е разбрала, че няма как да бъде общата кандидатура на левите партии.

"Нямаше намек. Очаквахме, че ще се видим утре. Можеше да обяви това, че няма да има обща кандидатура и утре. В крайна сметка това е нейно решение. Очевидно от нашите процедури стана ясно, че г-жа Дончева няма как да бъде общата ни кандидатура, което вероянто е ускорило нейното изявление".

Това каза Йотова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Според нея аргументите на "Движение 21", че в БСП има лобита и за партията е по-важно да демонстрира подем, отколкото да спечели президентските избори са потвърждение, че Дончева ще се кандидатира за президент. Йотова коментира, че лидерът на "Движение 21" започва атака срещу опоненти, в какъвто се е превърнала и БСП. Тя обаче смята, че разговорите с формацията за създаване на атмосфера на честна игра ще продължат след първончалните емоции на г-жа Дончева.

"Твърдо сме решили да спечелим тези избори, да променим модела за управление. Президентските избори ще бъдат отключващия момент за това".

Това заяви Йотова.

Утре БСП ще се срещне с АБВ за преговори, относно обща кандидатура за президент. Към досегашните 6 номинации на социалистите - Михаил Миков, Илияна Йотова, Мая Манолова, Румен Гечев, ген. Румен Радев и Янаки Стоилов на масата ще бъдат сложени още 2 - на Таско Ерменков и Марио Трайков.

Днес стана ясно още, че енергийният министър Теменужка Петкова е поканила експерти от "Росатом"  за преговори по строежа на АЕЦ "Белене" и сътрудничество в ядрения сектор.

От БСП привестваха преосмислянето на позицията на премиера Бойко Борисов по темата АЕЦ "Белене". Социалистите обаче изтъкнаха, че все още има парламентарен мораториум върху този проект и според тях преди да започнат разговори с инвеститори той трябва да бъде отменен. От БСП дори поискаха от шефа на парламента Цецка Цачева извънредно заседание на парламента по темата.

Зам.-шефът на парламента Димитър Главчев коментира, че извънредно заседание може да бъде поискано от 48 депутати. БСП има 38.

"Няма постъпило искане от БСП за свикване на извънредно заседание. Вероятно увлечени в симулации по активност са действията, които са предприели колегите. Няма такова искане. Имаха доста време през годините, когато можеха да осъществят проекта "Белене". Проектът Белене е национален проект. Нека да действат национално отговорно. Да оставим експертите да си свършат работата, да не симулираме политическа активност".

Това каза още Главчев.