Военният министър Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНС, се обяви за единна кандидатура на президентските избори с ГЕРБ.

"Ние сме за единна кандидатура съвместно с ГЕРБ и други дяснодемократични формации".

Това каза Ненчев на влизане в централата на СДС. На "Раковски" 134 партиите от блока се събраха, за да обсъдят своята кандидатура за вота.

Днес ръководствата на формациите ще разгледат проучвания за рейтинга на седемте номинации на Блока за президент. Това са Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, ген. Димо Гяуров, проф. Огнян Герджиков, проф. Велислав Минеков, ген. Съби Събев и Корман Исмаилов. От СДС, ДСБ и ДБГ искат общ кандидат на РБ, който да бъде предложен от Гражданския съвет.

След края на заседанието на Изпълнителния съвет на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ) обаче опроверга изявлението на Ненчев. Той припомни, че легитимната позиция на Блока е да има своя самостоятелна президентска кандидатура.

"Продължаваме по процедурата – следващия вторник сме поканили всички 7 кандидати, за да чуем визията им за президентската институция и кое е най-важното според тях, а на 18-ти август ще е готово социологическото проучване, както и всички допитвания вътре в партиите", обясни Зеленогорски.

Той каза, че се надява кандидатът да е ясен до 20-25 август.