Вече е почти сигурно - знаменитият шведски дипломат, спасил 100 000 евреи от смърт през Втората световна война, е убит в съветски затвор по заповед на Сталин и неговия външен министър Вячеслав Молотов.

Това става ясно от открития наскоро дневник на генерал Иван Серов - първия председател (1954-1958) на КГБ, пише в. "Ню Йорк таймс".

Дневникът бил открит преди 4 години във вилата на генерала край Москва. Внучката му, наследила имота, започнала ремонт. И майсторите се натъкнали на тайно скривалище. В него имало три куфара, натъпкани с десетки тайни документи. Само за сканирането им била необходима цяла година.

Преди два месеца в Русия бяха публикувани мемоарите на Серов. Те са озаглавени "Записки от куфара: тайните дневници на първия председател на КГБ, открити 25 години след смъртта му".

"Нямам съмнение, че Валенберг е бил ликвидиран през 1947 г.", пише Серов (1905-1990) в дневника си.

Иван Серов

Там се споменава и за неизвестни досега документи за Валенберг, включително за кремиране на тялото му.

Цитирани са и сведения на Виктор Абакумов, който по онова време е министър на държавната сигурност на СССР и наблюдава процеса срещу Трайчо Костов в България. Абакумов е свален и хвърлен в затвора от Сталин през 1951 г., но след смъртта на диктатора не е освободен, а осъден на смърт и разстрелян.

Историкът Никита Петров - зам.-шеф на общество "Мемориал", обръща внимание на начина, по който се изразява Серов, и по-специално на думите, че не се съмнява в убийството на Валенберг.

"В официалните документи, публикувани от съветската страна, думата "убит" не е употребена нито веднъж по адрес на Валенберг. А в дневника на Серов можете да намерите тази дума като факт", изтъква Петров.

За него това означава само едно - че скандинавският дипломат наистина е ликвидиран.

Самият Иван Серов постъпва в органите на сталинската държавна сигурност през 1939 г. И започва да води дневник от самото начало на службата си. Той е трябвало да бъде пазен в пълна тайна. Наличието на дневник е могло да бъде приравнено към разглсяване на държавна тайна.

 

Кой е Раул Валенберг

 

Раул Густав Валенберг, роден през 1912 г., е първи секретар в шведското посолство в Унгария в края на Първата световна война. Той спасява от депортиране в лагерите на смъртта десетки хиляди евреи в Будапеща, като им издава шведски паспорти. Така обречените на смърт хора стават граждани на скандинавското кралство и подлежат  на репатриране там.

За целта обаче дипломатът установява тесни връзки с висши представители на нацистка Германия в Унгария. Той успява да ги убеди да не депортират евреите, като ги заплашва с тежки наказания за военни престъпления.

Смята се, че Валенберг е спасил минимум 100 000 евреи. Те са почти половината от оцелелите от Холокоста евреи в Унгария.

Скандинавският дипломат е вписан в книгата "Гинес" като човека, спасил сам най-много на брой човешки животи.

На Валенберг са издигнати паметници в много страни по света. негов бюст има и в Конгреса на САЩ.

След като през 1945 г. в Унгария влизат съветските войски, Валенберг е арестуван от агенти на НКВД - сталинското вътрешно министерство. Причина са подозрения в шпионаж. като мотив са изтъкнати връзките на скандинавеца както с нацистите, така и с американците. Москва смята, че спасяването на евреите от страна на Валенберг е измислица.

Скандинавският дипломат е изпратен в Москва и хвърлен в затвора на площад "Лубянка". И до днес няма точни сведения за смъртта му.

През 1957 г., вече след смъртта на Сталин, СССР обявява, че, ако се съди от непълно медицинско заключение, Валенберг е починал в затвора от сърдечен пристъп. А шведските изследователи след дългогодишна кореспонденция с архивния отдел на КГБ и наследилата го ФСБ установяват, че смъртта на сънародника им вероятно е била насилствена.

Същевременно редица очевидци опровергават съветската версия, че Валенберг е умрял през 1947 г. Опровергават я и открити неотдавна архивни документи. Има дори сведения, че шведът е бил жив е се е намирал в съветски затвор в годините непосредствено преди перестройката, започнала през 1985 г.