31-годишният плувец Майкъл Фелпс (САЩ) спечели 19-ия си златен олимпийски медал. И общо 23-ти от летни игри. Куршума от Балтимор е №1 в историята на олимпиадите и в двата показателя. 

Той триумфира с титлата в щафетата 4х100 метра свободен стил, като плува във втори пост. Янките си върнаха златото, загубено преди 4 години в Лондон и бяха близо до подобряване на световния рекорд, поставен преди 8 лета в Пекин. Среброто е за детронираните шампиони от Франция, а бронзът отиде за Австралия.

Отличието е специално за Фелпс поради факта, че той стана първият плувец, спечелил олимпийска титла на възраст над 30 г. Това са петите му игри. Дебютира през 2000 г. в Сидни още на 15 г. Оттогава се отказваше два пъти, но се завръщаше. Сега уверява, че Рио де Жанейро ще е последната му изява в "синия" спорт. Фелпс се надява на 4 медала, като вече се сдоби с първия, при това златен.

След триумфа Майкъл обяви, че преди старта сърцето му щяло да изскочи от вълнение, тъй като на трибуните бе неговият невръстен син Бумър. Той се чувствал за последно така точно в Сидни, когато беше дебютант.