Затварянето на 29 издателства от турското правителство бе заклеймено от международната книгоиздателска общност, която нарече хода възмутителен и предупреди, че „ще има сериозно въздействие върху демокрацията“.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган използва извънредното положение в страната, за да затвори законно 29 издателски къщи миналата седмица, заедно с много вестници, телевизии, списания и новинарски агенции. Според Асоциацията на турските книгоиздатели, постановлението означава, че всички авоари, авторски права, документи и книжа на издателите ще бъдат прехвърлени безвъзмездно към държавната хазна – без това да може да бъде обжалвано. А се очаква и затварянето на още компании, отбелязва „Гардиън“.

Закриванията започнаха след опита за преврат миналия месец, за който властта обвинява последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен. Над 200 души загинаха, а хиляди бяха ранени при метежа.

Сега асоциацията посочва, че се противопоставя на преврата, но затварянето на издателства, които се твърди, че са свързани с Гюлен, „носи риск от нарушаване на човешките права, задушаване на свободата на мисълта и словото, а също и непоправими финансови и морални загуби“.

В становището, преведено от Международната книгоиздателска асоциация, се казва още, че авторите и преводачите, свързани с 29-те издателства ще пострадат, тъй като няма да могат да получат дължимите си средства. Това ще се случи също и със служителите с закритите фирми, на които „без да имат никакви криминални обвързаности ще им бъдат отказани права, работа и изработени заплати“.

„Надяваме се, че конституционно гарантираният принцип „невинен до доказване на противното в съда“ ще бъде уважен; че върховенството на закона и демократичните принципи ще бъдат спазвани и че всяко действие, което може да попречи на свободата на мисълта и словото, свободата на издаване и правото на новини и информация, ще бъде избягвано“, посочват още от асоциацията.

Закриването на издателства доведе до остра реакция от организациите за свободата на словото PEN. От международния клон на структурата разпространиха изявление, в което се казва, че затварянето е „тревожен сигнал, че властите използват провалилия се преврат, за да задушат вече нестабилното състояние на свободата на изразяване в страната“.

„Опасяваме, че борбата за възстановяване на свободите в Турция ще бъде дълга и призоваваме правителството да преразгледа тези затваряния приоритетно и да гарантира, че правата на авторите и издателите са защитени“, коментира Салил Трипати от PEN.

Изказване направи и Джо Гленвил, директор на британския клон на организацията:

„Превратът постави сериозна заплаха за турската държава, но затварянето на издатели, редом до масовите уволнения, освобождавания от длъжност, арести и обвинения за изтезания, ще има сериозно въздействие върху демокрацията. Метежът изглежда е възможност за Ердоган да прочисти Турция от опонентите си, включително бивши сподвиждници, гюленистите и всеки, за когото се чуе, че е свързан с тях“.