Гледаме и в България „Хамлет“ на Сара Франкъм, постановка, приета изключително успешно от критика и зрители след премиерата си през 2014 г. в Манчестър. В ролята на датския принц влиза дама – Максин Пийк. У нас филмова версия на спектакъла ще бъде излъчена в рамките на Нощта на музеите и галериите в Пловдив на 23 септември.

„Хамлет“ на Франкъм бе оценен от театралния критик на „Гардиън“ Сузана Клап с четири от пет звезди – като се посочваше, че смените на полове в спектакъла може и да объркват за момент, но със сигурност не изопачават пиесата на Шекспир. А самата Максин бе наречена „деликатно свирепа“ в образа си на датския принц.

Година по-късно и Питър Брадшоу от британското издание се възхити от спектакъла – като заяви, че то просто е създадено за кино.

„Това е страшно бърза, плавна, нападателна продукция, а Хамлет на Пийк е като хлапе, което тръгва по лош път, разчитащо на приятелчетата си да го снабдяват с наркотици, поддържащо агресивна къса прическа – руса, но не като байроновската подстрижка на Хамлет на Оливие. Нейният избор за ролята не е трик.“

Филмовата версия на „Хамлет“ е създадена с подкрепата на Британския съвет. След като през цял сезон през 2014-а представлението се игра при препълнени зали в театър Royal Exchange в Манчестър, сега екранният му вариант ще бъде прожектиран по целия свят като част от пътуващата колекция „Шекспир на кино“.

Площад Славейков