"За мен е удовлетворителен резултатът от първото гласуване на антитерористичния закон", заяви в интервю за БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов (законът търпи много критики именно заради свръхправомощията на слбужите и армията, които според мнозина ограничават конситуционните права, б.р.).

В една дискусия винаги може да има различни мнения. Самият факт, че вече в цяла Европа се говори за антитерористично законодателство  - няма как България да остане встрани и няма как да не синхронизираме действията си, законодателството да бъде адаптивно с това, което се прилага и се приема в държавите от ЕС.

Спред втория човек в ГЕРБ разделението на властите е гарантът, че законът, който бе гласуван от парламента на първо четене, ще е в синхрон с човешките права. Цветанов даде пример със специализираните комисии за сигурност в НС, в които има голямо представителство на опозицията. Така мнозинството трябвало да се съобразява с "всички разумни критики".

Цветанов дори обясни, че проектозаконът предвижда механизъм да се защити имуществото на гражданите при осъществяване на антитерористични операции.

Партия ГЕРБ ще открие предизборната си кампания на 9 октомври, а в средата на септември ще бъде обявена кандидат-президентската двойка, потвърди още Цветан Цветанов.

БОРИСОВ: ИМАХ ДВАМА ПРЕЗИДЕНТИ, НО МОЖЕ ДА НЕ СЕ СПРАВЯТ

А ето как Цветан Цветанов обясни изказването на премиера, че президентските избори са лидерска битка:

От тази гледна точка смятам, че президентската кампания ще бъде доста интересна и съм убеден, че всички останали политически партии подхождат по същия начин, за да може действително да има лидерски дебат и да може действително системните партии да направят съответно най-добрите номинации.