Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Брус Шнайнер, Вашингтон пост

Русия стои зад хакването на компютърната мрежа на Националния демократически комитет (НДК), което доведе до публикуването на вътрешната поща точно преди началото на партийната конвенция. Заключението е на разузнавателните агенции на САЩ.

ФБР вече разследва. WikiLeaks обеща да пусне още изтекли данни. Политическият характер на тази атака ще доведе дотам, че демократите и републиканците ще раздухат случая колкото се може повече. Въпреки това, трябва да приемем, че някой атакува компютърните системи на нашата страна в очевиден опит да повлияе на изборите за президент. Тази кибер атака е прицелена в самото сърце на нашата демокрация. И ни посочва възможността за още по-сериозен проблем през ноември – че нашата изборна система и нашите машини за гласуване (в САЩ се използва т.нар. машинно гласуване в секциите – б.р.) могат да се окажат уязвими за подобна атака.

НА ПУТИН СА МУ СКУЧНИ РУСКИТЕ ИЗБОРИ. ЗАТОВА РЕШИ ДА УЧАСТВА В АМЕРИКАНСКИТЕ

Ако разузнавателната общност наистина е стигнала до извода, че отговорността е на Русия, американското правителство трябва да реши какъв отговор ще предприеме. Това е трудно, защото атаките носят своя политически нюанс, но е много важно да бъде направено. Ако чуждите правителства разберат, че могат безнаказано да влияят върху изборите, това отваря вратите за бъдещи манипулации, включително и кражби на документи, и хакерски атаки като тези, които виждаме, както и безброй манипулации, които не виждаме.

Отмъщението е нееднозначно политически и може да доведе до сериозни последици, но това е атака срещу нашата демокрация. Трябва да се противопоставим по някакъв начин на руския президент Владимир Путин – политически, икономически или в кибер пространството – и да покажем ясно, че няма да толерираме такъв тип намеси от нито едно правителство. Независимо към кой от кандидатите клоним днес, няма никаква гаранция, че следващата държава, която реши да манипулира нашите избори, ще действа в интерес точно на нашия кандидат.

И нещо още по-важно: ние трябва да подсигурим нашата изборна система още преди есента. Ако правителството на Путин вече е използвало кибер атака, за да помогне на Тръмп, няма никаква причина да вярваме, че няма да го направи отново. Особено сега, когато Тръмп „покани“ такава помощ.

ЗАЩО РУСИЯ СЕ МЕСИ В ИЗБОРИТЕ В САЩ? ЗАЩОТО ТОВА РАБОТИ

В последните години все повече държави въвеждат машинно гласуване и флиртуват с гласуването по интернет. Тези системи са несигурни и уязвими за външни атаки.

Но докато специалисти по компютърна сигурност като мен алармират за това от години, държавите масово игнорираха опасността, а производителите на машините бълваха неразбираеми глупости, които успокояваха чиновниците.

Нямаме повече време за това. Трябва да спрем да обръщаме внимание на производителите на машини с техните хвалби за гарантирана сигурност, да създадем наши екипи от страхотни специалисти и да тестваме устойчивостта на системите при евентуална атака; драстично да увеличим тяхната кибер защита и да ги изключим от мрежата, ако не можем да гарантираме тяхната сигурност, когато са онлайн.

В дългосрочен план трябва да се върнем към изборни системи, които са подсигурени срещу манипулации. Това означава машини за гласуване с верифицирани на хартия от самите избиратели резултати от одитирането. Знам, че е по-бавно и по-неудобно да се придържаме към старомодния начин, но рисковете за сигурността просто са твърде големи.

Има и други начини за атакуване на нашата изборна система през интернет, освен хакването на машините за гласуване или подмяната на изборните картончета: изтриване на избиратели от списъците, хакването на сайта на кандидата или на партията, тормоз над отделни активисти или донори на кампанията. Досега има много случаи на изтичане на чувствителна политическа информация – публикуване на лични данни и документи за хора или организации. Трябва да гледаме на тези рискове много по-сериозно отпреди.

Намесата на правителства в чужди избори не е ново и всъщност самите Съединени щати са го правили много пъти в близката история. Използването на кибер атаки за влияние върху избори е сравнително ново, но също е използвано и преди – особено в Южна Америка. Хакването на машините за гласуване също не е ново. Но това, което е ново, е едно чуждо правителство да се намеси толкова мащабно в национални избори на САЩ. Нашата демокрация не може да толерира това, а ние като граждани не можем да го приемем.

Миналия април администрацията на Обама издаде заповед с насоки за това как държавата трябва да реагира при кибер атаки срещу критична инфраструктура. Въпреки че нашата изборна технология не бе изрично спомената, политическият процес определено е наравно с критичната инфраструктура. И докато тази система е тюрлюгювеч от системите на отделните щати, тяхната несигурност ще се отразява на всички нас. След като всеки е гласувал, важно е и двете страни да вярват, че изборите са били честни, а резултатите – точно отчетени. В противен случай изборите губят своята легитимност.

Днес сигурността на изборите е въпрос на националната сигурност. Правителството трябва да започне да действа и трябва да го направи бързо.

...

Брус Шнайнер е специалист по технологична сигурност в Училището за управление „Кенеди“ към Харвардския университет. Коментарът му е публикуван във „Вашингтон пост“ под заглавие „До ноември руските хакери могат да се насочат към машините за гласуване“.

Ключови думи

Коментари

Последно

Руснаците нали са прости и алкохолизирани!?:)) Как така ще ХАКНАТ САЩ !? Нали те откриват компютрите , Интернет ...и имат кибер експерти ,колкото останалият свят! Последно кои служби подслушват всички държавни глави и четат свободно всяка тайна кореспонденция на Съюзниците от ЕВРОПА !? Наскоро и Тръмп искаше някаква кореспонденция от ПУТИН ?? Май нещата не са такива ....

Гечо

Много удобно, добре че я има Русия! Как иначе щяха да оправдават собствените си престъпления? Друг трябва да е виновен! Англо-американската система "ECHELON" чете и слуша по целият свят всеки един телефонен разговор, всяка една електронна кореспонденция! Нима това е законно! Най-вероятно пак някое педи като Брадли Манинг е изтъртувало въпросната информация.

Фатмак

Светът е голям и по един Путин дебне отвсякъде. Пак да питам, защо е лошо, когато на Путин се приписва изтичане на скандалите в демократическата партия, но е добро, когато финансирана от ЦРУ "журналистическа" организация пуска партенки за Путин? Все пак, скандалът с мизериите, които хитлъристите са правели на Бърни Сандърс е реален, защото мизериите са съвсем реални, докато глупостите за "офшорките на Путин" опариха повече приятеля Дейвид.

Фатмак

Отделно, не е ли смешен оптимизма на глупачетата-джаваскриптаджийчета, които напират за "електрическо гласуване", след като един от най-големите капацитети по криптография се притеснява за машинното? Или, викате, Брус Шнайер е по-прост от какво леке беше там назначила Румяна, Божанчо Божидарчов ли беше, къв беше?

socialen

Разкриха за пореден път неморалната Хилъри Клинтън, която манипулира изборите.

Ха-ха. Сам си си поставил плюсче. Джиниъс!

:)

Единственият смислен въпрос е, не КОЙ е хакват пощата, а защо е толкова нелицеприятно съдържанието й.

Четери безродни гнусни руски трола доказват нагледно че вонящата нацистка североазиатската кочина е най/голямото зло на света .

Фатмак

Прост съм, бъркам пълния член в изреченията. В школата за старшини не учим правопис. Мога само да марширувам по плаца, за друго не ставам. Чувал съм, че в България се провеждат някакви избори, но не съм разбрал, че и за тях се използват компютри. Ние в ротата пишем всичко на бакалски тефтери. Бакалския тефтер Путин не може да го хакне.

ЦБ сообщил о критической неустойчивости внешнего долга России

Внешний долг РФ с начала года вырос на 0,6%, до $521,5 млрд - ЦБ

Фатмак

Хибридните глупаци отново останаха без аргументи и почнаха да ми фалшифицират ника :))))

:)))) Да! ДА! :))))

Развеселен

виждам, че са готови оправданията

Зaглaвие

ФСБ сообщила о масштабной кибератаке на российские организации

смехурко

Много се надяваше руското разузнаване да забие клин между Хилъри и Бърни, да разедини Демократическата партия, за да победи неговият фаворит. Но играта им се провали,защото насреща си нямат мужики, а интелигентни и достойни хора, които си дават сметка кое е главното в полза на страната им.

Тия са и са винаги били лъжци във всичко, от светлото бъдеще на соца и насссрания им СССР който се нассср и нас осссра, до разпада на гнилия капитализъм който се разпадаше всяка петилетка, от непобедимия Варшавски договор който моджехидините с чаршафите си и сандалите си го насссраха, от икономическата мощ на СИВ, от рублата като валутата на БРИКС съюза който днес е рускосирий само, до Евразийския съюз трепач на ЕС, до Новоросията и Крим в оято разбеснелите се пенсионери от глад нападнаха Медведев за пари а той им каза цитирам пари няма бъдете здрави, до лъжите им за сирия отидоха да победят над ИД за един месец но в действителност подсилиха касапина Асад да си коли и беси сирийците да бягат из Европа...да продължавам ли?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.