2,7 млн. лв. - толкова според сега действащия състав на Висшия съдебен съвет щe им трябват, за да организират догодина избора за свои наследници.

Правилата за самия избор още на са създадени от ВСС - известно е само, че те ще са на принципа "един магистрат - един глас" (едно от малкото постижения на т. нар. съдебна реформа) и че за пръв път ще се направи опит за електронно гласуване.

ВСС днес трябваше да обобщи вижданията си за бюджет 2017 (плюс проекти за 2018 и 2019 г.), тъй като указанията на Министерството на финансите са да дадат становище до 2 септември, а кадровиците излизат във ваканция.

Сред предложените от Министерството на правосъдието два варианта за разходи - 635,5 млн. лв. или 597,7 млн. лв. представляващият съвета Димитър Узунов скромно предложи да гласуват "икономичния пакет". Така кадровиците със 17:0 приеха втория вариант, като спестиха 38,7 млн. (ако, разбира се, и тази сума им бъде отпусната).

От думите на Узунов стана ясна цифрата 15 148 души - толкова наброява цялата система, ако всички свободни щатове се заемат и се заложат 210 нови назначения през 2017 г.

В поисканите близо 598 млн. лв. е заложено повишение на средната работна заплата със 7 % на база нарасналото средно възнаграждение в бюджетната сфера за м.г. Предвидени са средства за облекла, вещи лица, младшите съдии и прокурори и др...

Кадровиците обаче обещаха оптимизиране на разходите и прекрояване на съдебнта карта - нещо, за което Владислав Горанов настояваше още през миналата година, когато се караха за бюджета.

ГОРАНОВ КЪВ ВСС: АКО НАПИШЕТЕ В ЗАКОНА, ЧЕ МИНИСТЪРЪТ Е КРОКОДИЛ, ТОЙ НЯМА ДА СТАНЕ КРОКОДИЛ

В новата сума са предвидени завишени с цели 20 % разходи за текущи ремонти, материали, усулуги и др.

Взети са предвид разходи за новите членове на постоянни комисии - които за пръв път ще са не само членове на съвета, и други пера, плюс 900 000 лв. "за неотложни и непредвидени нужди"

Вторият вариант е по-висок спрямо настоящия бюджет със 101,8 млн лв, обобщи Димитър Узунов.

Сами разбирате, че вторият вариант ще бъде по-лесно обоснован.

Против се обяви само шефката на Инспектората Теодора Точкова, която първо каза, че бюджетът въобще не й е пратен по-рано, за да се запознае и призова да подкрепят по-разходния първи вариант, защото над 4 млн. лв. ще отидат само за заплати на ИВСС, за да изпълни новите си функции.

По друг повод - отчет как върви изпълнението на бюджета за тази година Галя Георгиева не пропусна да се нахвърли върху "любимеца" си Христо Иванов с думите: "Министерството на правосъдието бездействаше... и ние сега трябва да обърнем внимание на тези ремонти..."

"Министерството на правосъдието - абсолютно безхаберие", заключи Георгиева.

Имаше и точка, внесена от нея, да се изготви регистър на всички договори, сключени от ВСС. Членовете на съвета се изпокараха, когато Соня Найденова й опонира, че такъв регистър има.