Не бих приел номинация за президент от БСП, заяви проф. Огнян Герджиков в интервю пред в. "24 часа". Той обяви, че е изненадан от номинациите за него на регионално ниво.

"Много имена се спрягат и аз съм един от многото. Но фактът, че са стигнали до мен, говори, че не могат да намерят достатъчно консенсусна и силна фигура в своите редици, която да издигнат", заявява бившият председател на Народното събрание.

ИЗ КОНФЕРЕНЦИИТЕ НА БСП: ЦАРЯ, ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА И ГЕНЕРАЛ ОТ АБВ СРЕД КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТИТЕ

Той обаче заяви покрепа за друго име, което се чу на конференциите на БСП в страната - това на бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Знам, че той натрупа негативи във вътрешнополитически план, но издигането му ще е мерило дали политическите сили са узрели да разберат какво е необходимо на България. За съжаление, те мислят за собствените си партийни интереси.

Няма друг с такъв авторитет и да представя България по-престижно от Симеон Сакскобургготски. Наречен преди години Мистър Европа, всеки кралски двор е отворен за него, във всеки един момент може да влезе във връзка с всеки един световен лидер", заяви Герджиков.

Според него не само БСП, а и ГЕРБ и ДПС като най-големите партии трябва да издигнат кандидатурата на Царя.

"Това е лакмусът дали сме узрели политически за отговорни решения в името на България", отбеляза той.

Според него не трябва лидери на партии да се кандидатират за президент, защото те са представители на част от обществото, на своят отделен електорат, а президентът трябва да е обединяваща фигура за всички групи.