"Ще разгледаме това. Да, ще разгледаме."

Така Доналд Тръмп отговори на въпрос на журналист дали ако стане президент, ще признае Крим за руска територия и дали САЩ ще вдигнат санкциите срещу Русия, съобщи в. "Вашингтон пост".

Това стана снощи на пресконференция на републиканския кандидат-президент във Флорида.

СИБИРСКИЯТ КАНДИДАТ

Същевременно Тръмп призова Русия да разгласи близо 33 000 имейла, които съперничката му Хилъри Клинтън е изпращала като държавен секретар от своя личен сървър и които след това е изтрила, вместо да предаде на следствието. Изказването му бе по повод коментарите, че Москва може да стои зад проникването в електронната поща на Националния демократически комитет (НДК), като си опитва по този начин да повлияе на предстоящите президентски избори в негова полза и в ущърб на Хилъри.

"Те може би имат и нейните 33 000 имейла. Надявам се, че ги имат. Русия, ако ме чуваш, надявам се, че ще можеш да намериш 33 000 имейла, които липсват. Мисля, че ще бъдеш добре възнаградена от нашата преса", каза Тръмп.

МОСКВА ЛИ ХАКНА ПОЩАТА НА ДЕМОКРАТИТЕ В САЩ?

Кандидатът на републиканците допълни, че Владимир Путин не уважава нито съперничката му, нито колегата си Барак Обама. Той обаче се надява, че руският лидер изпитва уважение към него, защото това ще подобри отношенията между двете страни, ако изберат Тръмп за президент.

ЗАЩО ПУТИН МРАЗИ ХИЛЪРИ

"Ще разгледаме" по въпроса за Крим е отговорът, който Тръмп обикновено дава тогава, когато го питат за нещо, върху което не е мислил, отбелязва "Вашингтон пост". Но признаването на полуострова за част от Русия, която го анексира през 2014 г., е нещо, което никой от главните играчи в американската външна политика не разглежда. От самото начало позицията на правителството на САЩ е, че това анексиране е незаконно и опасно.

Признаването на Крим за руски би зарадвало много Москва. А още през март Картър Пейдж - външнополитически съветник на Тръмп, заяви пред Блумбърг, че руският бизнес би бил много доволен, ако Тръмп като президент отслаби санкциите.