Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Джон Хинкли, който някога опита да убие американския президент Роналд Рейгън, ще излезе на свобода след прекарани 35 години в психиатрия, предаде Си Ен Ен.

Хинкли, който днес е на 61 години, вече не страда от депресия и психични отклонения и по тази причина не представлява опасност за обществото, постанови съдията Пол Фридман. Той ще бъде пуснат на свобода на 5 август и ще може да заживее при майка си в щата Вирджиния.

Рейгън поздравява тълпата секунди преди Хинкли да стреля по него.

Джон Хинкли се прочува в целия свят на 30 март 1981 г., когато е едва 26-годишен. Тогава той изстрелва шест куршума по Роналд Рейгън, който е станал президент на САЩ само два месеца по-рано. Това става, докато държавният глава излиза от хотел „Хилтън“ в столицата Вашингтон.

Оказва се, че младежът тогава бил лудо влюбен в актрисата Джоди Фостър и искал на всяка цена да привлече вниманието й. Той отъждествявал себе си сТравис Бикъл - герой от филма "Шофьор на такси", чиято роля играе Робърт де Ниро.

Докато президентът е натикан в лимузината, телохранителите му обезвреждат стрелеца.

Само последният, шести патрон улучва целта. Куршумът рикошира в президентската лимузина, влиза в гърдите на Рейгън, като закача реброто му и засяда в един от белите му дробове. Държавният глава е опериран и оцелява.

При стрелбата са ранени дваама бодигардове на Рейгън и прессекретарят му Джеймс Брейди, който остава инвалид за цял живот.

Хинкли е повален от двама притичали на помощ спецагенти. По ирония на съдбата единият от тях носи фамилията Хинкли, но не е роднина на стрелеца.

Намесват се агенти на Сикрет сървис

Рейгън е натикан бързо в лимузината от телохранителя си Джери Пар и откаран в болницата. Въпреки раните си, там президентът проявява типичното си чувство за хумор и посреща съпругата си Нанси с думите:

 

"Скъпа, забравих да залегна."

 

След като е задържан, нападателят Хинкли пита дали заради покушението церемонията по връчването на филмовите награди "Оскар" ще бъде отложена. Тя наистина е преместена с един ден.

Хинкли е оневинен за убийство, тъй като бе признат за психически неуравновесен. Той е вкаран в психиатрия за неопределено време. Смъртта на осакатения от него Джеймс Брейди през 2014 г. обаче е обявена от съда за убийство.

Телохранителите на Рейгън хващат пистолета на стрелеца. На преден план лежи раненият
полицай Томас Делаханти, а зад него - президентският прессекретар Джеймс Брейди.

През 2003 г. на Хинкли е разрешено да напуска клиниката за по няколко часа, за да се вижда с родителите си. Три години по-късно атентаторът получава правото на тридневни отпуски. А от миналата година той вече прекарва по 17 дни месечно при майка си, която живее в затворен комплекс.

Сега Джон Хинкли отново ще бъде подложен на ограничения. Той ще бъде задължен да се подлага на индивидуална и групова терапия. Строго му се забранява да контактува с медии.

Ключови думи

Коментари

цитат "Строго му се забранява да контактува с медии." Това защо-нали е свободен, забележете-неосъждан, обявен за оздравял(а и да е болен-няма законово основание да не разговаря с медии). Дори и в СССР психиатрията се използваше като средство за разправа с неудобните, явно и в САЩ същото

Фатмак

В САЩ се използва за това много преди да има СССР.

Да му мисли Джоди Фостър.

Развеселен

дано не опита да застреля Тръмп

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.