Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само седмица след като предполагаемият военен преврат не успя да отстрани Ердоган от власт, стана ясно, че турският президент реализира свой собствен, изключително успешен преврат, целящ да превърне Турция в ислямска диктатура с него начело, като диктатор с неограничени правомощия. От получената досега информация знаем, че внимателно планираните усилия на Ердоган да вземе цялата власт датират поне няколко седмици преди военния заговор, ако не и месеци, както и че той е знаел за предстоящия пуч доста преди началото му.

Макар, че все още предстои да научим голяма част от подробностите, безочието, с което Ердоган заграбва властта, е наистина поразително. Досега той е арестувал и уволнил близо 100 000 държавни служители, включително около 3000 съдии, една трета от всички турски генерали, 21 000 учители, 1500 декани, 40 000 полицаи и хиляди други. И сякаш това не стигаше, ами той наложи и извънредно положение, което му позволява да преустанови всички конституционни гаранции. Освен това, Ердоган „временно“ спря действието на Европейската конвенция за правата на човека и обеща да въведе отново смъртното наказание за участниците в предполагаемия преврат.

Едно вече е извън съмнение – жестоките репресии, които Ердоган подготвя, не са наблюдавани в Европа от времето на Сталин.

Действително, единственият исторически прецедент на планиран масов лов на вещици е започнатият от Сталин масов терор след убийството на партийния лидер на Ленинград, Сергей Киров, през 1934 г. Смъртоносната чистка е срещу известните като „Убийците на Киров“ жертви на Сталин, сред които 93 от 139-те членове на Централния комитет, 81 от 103-та съветски генерали и около една трета от всички членове на компартията. В крайна сметка, 20 милиона съветски граждани са хвърлени в машината за изтребление на Сталин, наречена Гулаг.

Както и с „Убийците на Киров“, Ердоган се нуждаеше от правдоподобен претекст за циментиране на заграбената изцяло власт. Той го намери, обвинявайки колегата си - ислямист и някогашен съюзник, Фетхуллах Гюлен. Това може да звучи правдоподобно за незапознатите с турската политика, но едва ли ще убеди тези, които следят развитието на помпозния свят на турския ислямизъм.

Преди всичко, военните, които по конституция са задължени да защитават светските ценности на Ататюрк в Турция, винаги са били основен враг на фанатичните последователи на Гюлен. В действителност, именно поддръжници на Гюлен проникнаха в съдебната система и в турските разследващи органи, действайки в близост с Ердоган и бяха инструментът за хвърляне в затвора на няколкостотин висши военни на основата на напълно измислени обвинения в две „терористични“ конспирации, известни като „Ергенекон“ и „Бальоз“. Тези фалшиви обвинения в конспирация в крайна сметка се провалиха, защото правителството не успя да представи никакви достоверни доказателства и генералите бяха освободени и напълно оправдани през 2014 г. По това време Ердоган хрисимо лансира теорията, че „е бил подведен“ от Гюленистите. Да повярваш, че същите тези хора сега са се превърнали в пионки на Гюлен, не се поддава на логиката, дори и сред армията да се намира някой и друг негов поддръжник.

По-показателна беше реакцията на Запада към предполагаемия преврат.

Както ЕС, така и САЩ незабавно го осъдиха и изразиха подкрепата си за турските „демократични институции“. Това, което никой не си направи труда да спомене, е, че тези демократични институции отдавна са престанали да съществуват при Ердоган. В продължение на много години в Турция няма нито свобода на словото, нито свобода на пресата, нито върховенство на закона. Вместо това, налице е легитимирано от правителството беззаконие, демонстрирано наскоро от премахването на парламентарния имунитет на опозиционните депутати. Претенциите на Ердоган са толкова пресилени и неубедителни, че някои негови сътрудници вече започнаха да обвиняват САЩ, че стои зад пуча.

Всичко това сочи, че Ердоган напълно възнамерява да довърши заграбването на цялата власт, дори с цената на екзекутирането на хиляди и драстичното отслабване на военната и държавната си администрация.

Основният въпрос е какво ще се случи след това.

И тук нещата не изглеждат добре за арогантния ислямист. Неговият основен проблем е, че досега успехът му зависеше от една работеща икономика, която от своя страна зависи от постоянния поток от западни капитали, за да се запуши зейналата дупка в търговския дисбаланс на страната. Турция в момента се нуждае от чужди средства в размер на 550 милиарда щатски долара на ден, за да свърже двата края, а бруталните действия на Ердоган са гаранция, че тези средства няма да дойдат. Кредитният рейтинг на Анкара вече е понижен почти до нула, цената на турската лира е паднала, ключовият туристически сектор е в бедствено състояние и изтичането на капитали вече е факт. Остава и допълнителният проблем кой ще замени уволнените десетки хиляди държавни служители.

Има само един наличен пул от кадри за Ердоган и това е милионната армия на учениците от религиозните училища имам-хатип, които са по-набожни, отколкото грамотни. Освен това, узаконяването на смъртното наказание не само означава край на мечтите на Турция да се присъедини към ЕС, но ще представлява и сериозно политическо отделяне от Запада, което постепенно ще превърне Турция в пореднатата провалена Близкоизточна диктатура.

С Ердоган, водещ страната си към пропастта бавно, но сигурно, кротката реакция на Запада към днешна дата е напълно грешен подход, ако искаме Турция да се върне към своите светски и демократични корени. Вместо това, трябва да се каже недвусмислено и категорично на ислямистите на власт в Анкара, че пътят, който са поели, не води до никъде и в крайна сметка ще застраши двете основни постижения на външната политика на Турция, които я отличават от съседите й в Близкия изток – членството в НАТО и митническия съюз с ЕС.

Ердоган трябва да знае, че тези достижения не са изсечени в камък, а зависят от Турция, в качеството й на член на общността на западните демократични нации. Членството в НАТО, съгласно устава му, например, се основава на „принципите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона“, а митническият съюз с Европа се опира на споделените ценности. Това трябва да се каже ясно на Ердоган!

...

Коментарът на Алекс Алексиев е публикуван в Bulgaria Analytica под заглавие "Турция след преврата".

Ключови думи

Коментари

"Едно вече е извън съмнение – жестоките репресии, които Ердоган подготвя..." - Баба Ванга???

БАЦЕ

И ЕРДОГАН Е ГРУЗИНЕЦ,КОРЕНИТЕ СА МУ ОТ БАТУМИ

оня

Този измислен анализатор,бивш доносник или действаш агент и още комунист,опитващ се да ни пробута версията,че едвали не,между периода на сталин и на Ердоган не е имало репресий. Ами неговата партия,вероятно и той е взел участие в мероприятия които помним от близкото минало.

действащ, едва ли не, репресии, за запетайките да не говорим. Кажи на десятника си да изпрати някой по-грамотен, защото ползата от тебе е не нулева, ами отрицателна.

Пол Пот също имаше постижения.

Кисинджър

Всички, които сме докарали на власт имат "постижения"

ха,ха

Хитлер се е учил от Сталин(бащицата),ред е на Ердоган.

Фактите??

550 милиарда на ден??? КлубZ, хайде бъдете по-сириозни. Такива грешки (ако не са нарочни де) поставят под въпрос всичко, което представяте като информация. В оргинала са 550 МИЛИОНА.

Деян

Действително с тази досадна грешка за 550 милиарда долара предлагания анализ олеква. Трябва да я оправят веднага.

Развеселен

Ердо не е избивал хиляди, Алекс прекалява с анализите си. Той и Иво Христов са в двата полюса на политическия спектър, но си приличат в едно - умни мъже, които твърде много се увличат

самардала

Алекс Алексиев е прав, само трябва да сме наясно, че той не е безпристрастен коментатор, а чрез него говори част от корпоративната власт в САЩ. Малка част, но твърде важна - свързаната с военно-промишления им комплекс. Оръжията са проблемът и не толкова кой да ги произведе, а да има кой да ги купи. Русия и САЩ винаги са имали проблеми с мира, а ЕС реши проблема с войната за 60 години и стана най-доброто място за живеене! Сега за да изравним силите и резултата, пак всички ще се въоръжават и милиардите ще потекат където са текли! Аз съм проста и така си го обяснявам, иначе споделям възгледите на Алексиев за исляма, най-малкото защото след Ориана Фалачи това е негова тема от години. Като го чуя обаче се сещам за "говорит Москва", то при него не е точно "talk Washington", но почти!

Ето, че ме послушаха и изпратиха по-интелигентните, и те запяха старата песен -- остъй го ти "Ердо" да си трепе на воля, ами дай да разчепкаме Алекс.

Алекс си е руски агент от време оно, каква САЩ кви пет лева?

Petyo9

Това е едната опопрка - Алекс подлога на САЩ. Другата - в първият отговор - не на САЩ, а на Путин. Това издава безсилието на всички които отказват да признаят пред себе си, че г-н Алекс Алексиев е българолюбец.

Еднопосочни внушения - Труд, април 2014: ""По делата ще ги познаете. Така се разграничава учителят от един неистински учител. По този начин може да разграничим и учителя Фетхуллах Гюлен от онези, които може би говорят правилните думи, но всъщност не са учители." Така представи пред българската публика турският мислител и ислямски учен Фетхуллах Гюлен академик Ростислав Рибаков от Руската академия на науките през 2009 г. при представяне на книгата "Към глобална цивилизация на любов и толерантност", издание на "Труд". Според руския учен Фетхуллах Гюлен е "един от великите учители на доброто". По думите на академик Рибаков, ако Ганди е режисьор на един исторически процес, то Гюлен е конструктор на процеса. Според главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи една от великите личности, които Всевишния изпраща, за да предадат на съвременен език какво е любов и толерантност, за да ни покажат как трябва да се отнасяме и как трябва да се обичаме, е Фетхуллах Гюлен. За учителя, просветителя, философа Гюлен Видинският митрополит Дометиан казва, че "нашият Творец и Промислител за човешкия род изпраща и сега, в ХХI век, такива личности, които да сеят семената на доброта, на любов, на толерантност"." из "Кой загуби от победата на Ердоган?"

лимпида

вярно е това. Фетулах Гювен е мислител и ислямски учен. Всъщност неговото учение е едно модерно развитие на учението на Мевляна Руми. Проблемът му с Ердоган е въпрос на влияние в една страна където не може да има две религиозно политически течения- това на Ердоган на консервативния политически ислям и на Гюлен на либералния политически ислям.

Питащият

Турци е хермафродит от самото си зачеване . Тя просто не трябваше да съществува в този си вид след първата световна война и краха на Османската империя. И логичното ще се случи , тя ще се срути и разцепи като старо прогнило корито . Глупакът Ататюрк! Горкият тъпанар ще се обърне в гроба , но национализъм и армия държава не градят. Светският характер трябва да идва от културата , а не от пагоните . Културата на едно общество гарантира неговият светски характер. Така че край с Турция като НАТО-вска държава. Хермафродита с европейски бомби си извади анадолското достойнство и пикае на конституцията , човешките права и демокрацията . Моментално НАТО трябва да започне процедура изваждане от от състава си , а Европа да заплаши че ще прекрати митническият съюз и ,ако тъпанарите не се стреснат, наистина да го направи .

Излизане, но с уговорката, че половината от ядреният арсенал на НАТО стоящ на склад в Инджирлик си остава за Турция. А относно за умствените ти диарии, смени само имената от турчин на българи, европеец, руснак, или американец, идеално си пасват разстройствата ти написани от теб. Ще се разпаднела. Култура. И каква е културата? Всеки на турска терортирия да си прави буквално каквото си по иска както е било между другото по времето на османската държава. Арменци са убивали с помоща на руснаците и европейците, закриляни от американците, но до сега претендират че били убивани. Много им се иска на такива като теб нищожества да се случи това нещо, но копаещите гроба на Турция, нали виждаш, сами падат накрая в него.

ха,ха

Пет лв.са ти много.

Горкият Алексиев, ептен е изперкал откак стана от "иксперд"-"икономист" на "иксперд"-"арабовед".

А бе друго си е американио-западни демократизатори, в задкулисен съюз с руските си подгласници, да монтират по египетски сценарии военна хунта, заграбила властта, и избрана с 99,99% всенароден вот след това, обявявайки милиони граждани за терористи, циментиравайки си властта както е на този етап в Египет, огледалният образ на Турция, и да опустушат всичко което е постигнато през годините като икономически растеж ограбвайки го, оставяйки хората да оцеляват както могат, задължително не интересувайки се, и на това демократизиране да му се вика, върховенство на закона, и демократични принципи. За Египет и военният преврат там от юли месец на 2013-тагодина. Тази същата взискателна Европа и Америка, така и до сега не намериха за необходимо да нарекат преврата Преват, а мъглявото смяна на властта, и да поддържат убиеца на пет хиляди човека. Не го чувам инак гласовият Алексчо Алексиев да говори по същият начин за Абдул Феттах ал Сиси египетският фараон окървавил Египет през 2013-та година, сваляйки законно избраният Президент на Египет Мухаммед Мурси. За такива фрапиращи неща са глухи и слепи, но инак За Турция всякакви мрачни сценарии предвещават проваляйки се както винаги за не знам си кой си, пореден път. Защото друго си е да вземат властта гюленистите чрез внедрените си военни на всякакви нива в турската армия, тогава ще е много голяма Демокрация. Същата тази Демокрация в момента бива прегазвана в Египет, във Франция, във Израел, пак казвам, за там не чувам подобни огнени слова от сорта, че ще останели провалени близко-източни диктатури. Голямо желание изразяват такива като Алексиев да се месят винаги в чуждите работи, на съседните държави. Но не дават и дума да си издума да им се намесят в техните престъпни схеми, наричани национални интереси. Хайде Холан, разпечатай си го анализчето на хартия, и върви в тоалетната, и с него се избърши, защото не става за нищо друго, освен за тоалетна хартия.

хм

сега последно Ердо като Хитлре ли е или като СТалин. Вече взех да се обърквам.

Каква е разликата?

А. Алексиев: Действително, единственият исторически прецедент на планиран масов лов на вещици е започнатият от Сталин масов терор след убийството на партийния лидер на Ленинград, Сергей Киров, през 1934 г. ; И.Кръстев: "Имам усещането, че превратът изигра същата роля, която през 1934 г. е изиграло убийството на Киров за началото на репресиите в Съветския съюз." - Кой е този клуб по интереси???

Айн-Цвай-Ранд.

Д-р Хаус

Няма ли кой да каже на чичо алекс, че медицината понапредна вече. Има лекарства не само за простатата ама не става само с гинкобилоба. Трябва нещо по-силно.

реалист

Посмали малко. Не се изхвърляй толкова. За сега стават само две неща-митинги и преследване на хора които пряко са свързани с преврата- а нали не подкрепяме преврата - и такива за които се предполага че са свързани с него по лития на Фетулах Гюлен. Когато се стигне до съд, тогава ще говорим по същество.

Деленето на леви и десни все повече отстъпва място на деленето на глобалисти и локалисти. И левия, и десния елит го играят глобалисти и бързат да оберат каймака от процеса на глобализация и да продължат да властват. Пазят си олигархичния модел на управление. В Турция всички партии са на страната на Ердоган, който открито застава срещу глобализацията. Та затуй е воят срещу него от всички страни. "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява" /О.Минчев във Фактор/

socialen

Въртим, сучим и все се връщаме към Сталин.

socialen

И все с тоя пещерен антикомунизъм. Авторът не се интересува от Ердоган и от ставащото в Турция. Той го използва, за да плюе пак по Комунизма и да манипулира будалите от бедния, онеправдан, български Пролетариат.

Така е. Мама Меркел му целуваше дупето на Ердоган. Боеко Банкянски и той така. Сега ще му гледате сейра.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.