Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако бъде избран, дали Доналд Тръмп ще бъде човекът на Владимир Путин в Белия дом?

Това би трябвало да е абсурден и възмутителен въпрос. Защото въпреки всичко, той трябва да е патриот – дори носи шапка, с която обещава да направи Америка отново велика.

Но ние говорим за абсурден и възмутителен кандидат. И развитието на кампанията на Тръмп напоследък кара не един и двама експерти по външна политика да се чудят по какъв начин Путин държи републиканския кандидат и дали това влияние ще продължи, ако той спечели.

Не говоря за самото възхищение от поведението на Путин – Тръмп е впечатлен от „силата“ на де факто диктатора и би искал да му подражава. Говоря обаче за индикациите, че Тръмп като президент ще следва всъщност пропутинска външна политика за сметка на съюзниците на Америка и самите интереси на Америка.

Не казвам това, за да отричам, че Тръмп наистина се възхищава от Путин. Напротив, той не веднъж е хвалел силния човек в Русия, често по екстравагантен начин. Например, когато Путин публикува статия срещу американското чувство за изключителност, Тръмп я нарече „шедьовър“. Но възхищението от путинизма не е нещо необичайно в партията на Тръмп. Доста преди неговата кандидатура, завистта към Путин сред десницата бе широко разпространена.

Поне за едно нещо – Путин не е някой, който се тревожи за дреболии като международното право, когато реши да нападне някоя страна. Той е „това, което наричаме лидер“, обяви Руди Джулиани след като Русия нахлу в Украйна.

Ясно е също, че хората, които скандираха „Вкарай я в затвора“ (по време на Националната конвенция на републиканците, публиката скандираше това по адрес на Хилъри Клинтън – б.р.) - да не споменавам съветника на Тръмп, който призова Хилъри Клинтън да бъде екзекутирана – се възхищават от начина, по който Путин се разправя със своите политически опоненти и критици. Между другото, докато „Сикрет сървиз“ разследва коментарите за екзекуция на Клинтън, единственото, което щабът на Тръмп реши да каже, е, че „не се съгласява с това изявление“.

А много хора от десницата изглежда изпитват странно, дори зловещо, възхищение от личния стил на Путин. Ръш Лимбо, например, обяви, че докато е разговарял с Барак Обама, „Путин вероятно е бил гол до кръста и тренирал Тай Чи“.

Всичко това е – или би трябвало да бъде – силно тревожно. Какво биха казали медиите, ако главните фигури от Демократическата партия редовно изразяваха възхищение от левичарски диктатори? Но това, което сега виждаме от Тръмп и компания, не е просто подражание, а започва да изглежда като сервилност.

Първо беше случаят с Украйна, по който републиканските лидери винаги са имали твърда позиция и са критикували Барак Обама се недостатъчно действия. Например Джон Маккейн обвини президента в „слабост“. Платформата на Републиканската партия трябваше да включва текст, който да потвърди тази позиция, но това не се случи по настояване на екипа на Тръмп.

После дойде интервюто на Тръмп пред The New York Times, в което наред с други неща, той обяви, че дори Русия да нападне страни от НАТО, той ще помогне, само ако тези съюзници – които сме задължени да защитаваме по силата на договор - са „изпълнили своите задължения към нас“.

Част от това се дължи на дълбокото презрение на Тръмп към политиката и неговата очевидна неспособност да разбере, че не можеш да управляваш Съединените щати така, както той управлява разнебитената си бизнес империя. Много пъти сме чували за навика му да задушава доставчиците си, да извлича печалба дори от банкрутирали предприятия, да гледа на договорите просто като на лист хартия, на безспорни финансови задължения – като на отправна точка за преговори. Знаем, че той гледа на данъчната политика по същия начин. Вече е споменавал за идеята си да предоговори дълга на САЩ. Защо тогава да се изненадваме, че той не гледа на дипломатическите задължения като на задължения?

Но има ли и още нещо? Има ли някакво директно влияние?

Знаем, че Пол Манафорт, шефът на кампанията на Тръмп, е работил като консултант за различни диктатори и е бил четири години на заплата към Виктор Янукович, бившият президент на Украйна и близък съюзник на Путин.

Имаме причини да се питаме и за личните финансови интереси на Тръмп. Не забравяйте, че не знаем нищо за истинското състояние на бизнес империята му, а той отказва да публикува какви данъци е плащал, което може да ни каже повече. Знаем, че той има значителни, а може би и тъмни, отношения с богати руснаци и руски фирми. Може да кажете, че това са частни играчи, а не правителството, но в централизирания капиталистически рай на Путин това разграничение не означава нищо.

По принцип личните мотиви на Тръмп не би трябвало да имат значение. Трябва да се ужасяваме от това, че кандидат на една от големите партии предлага да зарежем съюзниците си, точно както трябва да се ужасяваме и когато същият кандидат предлага да се ослушваме за финансовите задължения на Америка. Но тук има нещо много странно и притеснително и не трябва да го игнорираме.

...

Пол Кругман е американски икономист, носител на Нобелова награда. Коментарът му е от The New York Times. Преводът е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Доста

Тъпичко за американец. Тази шизофрения ,че са нещо СВРЪХ европейско ще ги погуби. Всъщност политическата дестабилизация е следствие на ИКОНОМИЧЕСКАТА.В Европа могат да се напишат хиляди книги по Икономика, важното е какво става със световната валута. Напреди имаше "анти тръстово" законодатество , регулации срещу монополите. Всичко е пометено по АМЕРИКАНСКИ модел с фондове регистрирани в самотни острови. Трмп обеща достойнство за обикновените американци, това май означава връщане на регулациите срещу "отвратителните черти на капитализма". Бил Гейтс ...има стабилна морална рамка и представлява "добрите американски нрави", ами ако нямаше този морал ....и се занимаваше с ЛОШИ неща ??? Там е заровено кучето !

Тръмп

"Трмп обеща достойнство за обикновените американци, това май означава връщане на регулациите срещу "отвратителните черти на капитализма". " - май не си чел предизборната ми програма, ние ще сме типично републикански кабинет. Свободна търговия, ниски данъци, големи заеми, преебавка за народа, правим всичко, както ни го е завещал големият Роналд "Алци" Рейгън.

Нещо

Съм ЧЕЛ. Регулациите срещу монополите на са отменяни ,макар и да са обезсилени от други правила. Тези игрички със ХЕДЖ ФОНДОВЕТЕ, май са на привършване.

Kомунягите само капитализми и хедж фондове им са в главите. Гериатрията в републиканската партия си преряза гърлото с това чучело. Вкара в играта трета партия, което е поредната крачка към пълен политически и икономически хаос. В момента либертарианците имат 13% електорална подкрепа, сигурно ще покрият нужните 15 до ноември спрямо предоставените кандидати - Дучето и Цола. Може и да е за добро. До тогава Круз ще вкара в конгреса още млади консерватори. Борбата е трудна, но възможна.

Подкрепа за Тръмп

Не виждам никаква разлика между путинизма и грозното лице на съвременното либераство - еднакво вредни са за човечеството. Не можете да ме убедите, че всичко що не е даване на гъза към бежанци, педали и пр. е путинизъм. Това са двете страни на една и съща грозна монета. И комунизмът и неговият сегашен модерен вариант в Путинова Русия, и глобализаторският неолиберален модел са еднакво вредни за нациите, еднакво вредни за развитието на народите. Тръмп има много недостатъци, но който иска модела Клинтън за пети мандат - прав му път. Доказа се, че той е вреден не само за Америка, но за целия свят. Трудно може да олицетвориш едновременно тоталната слабост на Обама и вечната намеса къде ли не по света, довела до милиони жертви. Сори, писна ни вече от света на Клинтън и медиите като Таймс. Време е за нещо друго.

socialen

САЩ също не се интересуват от международното право - Ирак - когато искат да нападнат някоя държава. Неолибералните, евроатлантически, демократизаторски NGOта, финансирани от Вашингтон, са оплели световна мрежа и са отговорни за хиляди преврати и диктаторски режими. Както и за разпада на Украйна.

socialen

Американците биват баламосвани с двата кандидата на американската Олигархия. Без Тръмп Х. Клинтън няма да има никакъв шанс да бъде избрана, защото е от Естаблишмънта. Уол Стрийт хвърля милиони за нейното избиране, защото тя е благоприятно настроена към дерегулацията на финансовия сектор и байлаутовете към него с парите на Данъкоплатеца, когато профукат милиардите.

socialen

Кругман е прав като посочва, че Тръмп е анархокапиталист, описан от Айн Ранд.

socialen

Синът на Джо Байдън, Хантър, получи от Виктор Янукович на концесия най-голямото газово находище в Украйна.

socialen

Американският президент трябва да се интересува от амениканския народ, а не от експорта на Англосаксонска, пазарнолиберална, анархокапиталистическа, асоциална Демократизация в Света. Който успее да го направи, ще бъде уважаван в Света. Нашите неолиберални, евроатлантически, англосаксонски "анализатори" от корумпираните с вашингтонски грантове софийски NGOта се страхуват именно от това - да им спрат грантовете. Клинтън е известна с това, че има раздава милиони за подкрепа на Демократизацията и затова я подкрепят. Тръмп им каза, че ще им спре кранчето и затова го плюят.

socialen

Тръмп ще пере мръсното пране на Хилъри Кънев и нейния клан пред очите на Целия Свят до ноември.

И гащите на Мелания също.

Вуйчо

Няма кой да му плати за да плюе Путин и Русия.

Развеселен

Кругман е левичар, отявлен левичар, а Тръмп каза, че иска да победи Клинтън на избори, не да я вкарва в зандана. Дишайте спокойно.

socialen

Кругман смята в конкретния случай, че Клинтън е по-малкото зло и затова я подкрепя. Но Клинтън е достатъчно голямо зло, защото е тясно обвързана от 40 години с именно тези, които забатачиха Света в пезпрецедентна политическа, военна и икономическа криза, невиждана от 1945 година.

socialen

От т.н. Здравна реформа на Клинтън през 90 години, единственият, който извлече печалба беше Уол Стрийт. Резултатът беше, че при идването Обама през 2008 година, близо 42 милиона американци бяха без здравна застраховка, 37 милиона американци с такава, от която се страхуваха да отидат на лекар, защото няма да могат да платят останалите 70% от лечението! И това в най-богатата страна в Света!

Нашит социален приятел си разшири отведнъж речника с цели 5-6 думи, което е без прецедент

socialen

Американската Олигархия издигна двама боклуци за кандидат - президент и принизи надпреварата до това, кой е по-малкият боклук. Изборът е, обаче, Холера или Проказа.

socialen

Именно това е Фасадната Демокрация / Плутокрацията, наложена днес от Америка в Целия Свят - турят ти да избираш двама боклуци и ви оставят да се карате, кой е по-малкият боклук, и да нюсе радвате, че избирате.

socialen

Двупартийната система на САЩ е обзета от Олигархията и Олигархията винаги печели накрая, независимо кой от двата кандидата на. Олигархията печели.

Сикрет сървиз

Известно е ,че Президента на САЩ се назначава от Военно промишления комплекс. Така ,че не се притеснявайте това демокрацията .......е само за ...... фон на шоуто.

Jack Daniels

Това в АОНСУ ло ви го разправяха или в клуба по интереси към руското посолство

Катастрофирайте го.

:)

Треперете мерзавци! Идваме!

!

поредния полудял Путьофилист ...в Тръмп щом виждаш шанс да станеш Задунайска губерния , означава само едно - и психиатър не може да ти помогне

?

Много сме се загрижили за ЩАТИТЕ да си пгледнем нашия Бостан и цигания И простотия.. Онези не мож стигна и след 500г. с всичкоте им кусури.

!

Another Pokemon hunter ... take your pills dude.

mardafi

Мухахахаха - комунетата вият на умрело

ох

горката Хилари, не случи на мъже... А този Тръмп е не просто посмешище, той е срам за човечеството. Приликите му с Борис Елцин са удивителни, предполагам и по чашка Тръмп не отстъпва. Тръмп е на принципа да срутим целия свят, ние ще се затворим зад стени и ядрен чадър и никой нищо не може да ни направи. Жалко е че безотговорните и безсъвестни хора могат да имат толкова поддръжници в Америка.

Jack Daniels

Щом коментарът му е в NY Times значи професорът е ултра ляв демократ и е готов дори да потвърди че Тръмп е самият Сатана. Лично от кампанията на баба Клинтаница са му го казали.

ddemi

Ти с кампанията на баба Клинтаница си пиеш ракийката под асмата, нъл тъй? Западните политици проявиха безотговорна наивност като мислеха, че с пропадането на комунизма Русия стана нормална държава. А Русия от 1 000 години води непрестанно завоевателни войни, ограбва и да държи в подчинение други народи, всява страх в хората по света с износ на революции, както поетично Кремъл нарича терора. Тръмп е като българския Симеон Пешов или Черепа или Милен Велчев с брат му - ако могат да краднат някое и друго милионче, или милиардче, покрай държавни поръчки, чудесно, а това че държавата губи никога не ги е притеснявало особено.

nikolavy

Пол Кругман освен всичко останало беше и съветник на Бил Клинтън. И е известен с доста пристрастните си към политиката на Демократите коментари. Макар че в случая нямам силни различия с него. :-)

Тръмп и жена му от Чехословакия са КГБ агенти, нащо повече, освен реднеците за тези никой няма да гласува

А реднеците даже и не знаят кво е кагебе, интересува ги само пушките им за ловене на глигани

...

Каква Чехословакия? Родена е в Югославия. Конкретно чехите ненавиждат комунистите или може би си забравил за Пражката пролет?

Sin

Извадени от контекста неща, пиперливи, но непроверими факти, "стряскащи" перспективи - все едно чета някой анализатор от сорта на Хаджийски при Дачков. Не се съмнявам, че всичко черно в Америка ще бъде приписано на Тръмп. Включително и унищожаване на работни места, намаляване на доходи и пр. Това е долно, то се нарича просто оплюване. Това не е амертикански анализатор. Това е някакъв хибриден играч на Путин, който трябва да всее една представа за Америка като страна в неверие, страх, омраза, разединение. А аз бях във Флорида преди 2 - 3 месеца и видях една слънчева, можеща и вярваща в себе си Америка, недоволна от рехавия си Президент и не вярваща в политическия си ели, тъй наречен. Т.е. не вярваща в апаратчиците на двете партии, част от които очевидно е и този Кругман.

сив

за същата ли слънчева Флорида става дума, в която стреляли по "юноши"пред очите на родителите им

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.