Най-верятно нападателят от Мюнхен, който изби вчера 9 души и сам си тегли куршума, е подготвял предварително, в продължение на дни престъпния си акт, пише “Зюддойче цайтунг”.

ЕДИН СТРЕЛЕЦ В МЮНХЕН, САМОУБИЛ СЕ Е

Изданието се позовава на Роберт Хаймбергер, един от следователите по случая.

18-годишният Давид С. е хакнал акаунта във фейсбук на млада жена, регистрирала се под името Селина Аким. Часове преди нападението от нейния акаунт престъпникът е написал:

ЛЪЖИТЕ ЗА МЮНХЕН, КОИТО ЦЕЛИЯТ СВЯТ РАЗПРОСТРАНЯВА

"Елате днес в 16 ч в Meggi до OEZ" (съкращение от немски на Олимпийски търговски център, което всички в Мюнхен знаят и използват. Meggi пък е съкращение от "Макдоналдс"  – бел.ред. ). Ако желаете, ще ви почерпя с нещо, само да не е много скъпо."

Профилът във фейсбук е бил блокиран, пише "Зюддойче цайтунг", но не уточнява дали това е станало по искане на Селина Аким. Преди блокирането обаче мнозина са го прочели и препратили по различни социални мрежи, предимно младежи.

УБИЕЦЪТ ОТ МЮНХЕН - ПАЦИЕНТ НА ПСИХИАТРИЯ

Още преди нападението някои от младите хора, прочели посланието покана, се отнесли скептично. Един дори написал:

"Акаунтът е фалшив, 100 процента! Този човек е с психични отклонения и единственото, което иска, е да привлече внимание."

Тийнеджърът, представил се като Али, информирал полицията за измамата, вероятно без да подозира какво всъщност стои зад поканата.