Френският мотоциклетист, който се опита да спре смъртоносното рали с камион в Ница на атентатора Мохамед Булел, се оказа жив и здрав и разказа какво се е случило, съобщи телевизия "Франс 24".

Героят Франк. Стопкадри "Франс 24"

"Бях готов да умра", призна пред в. "Нис-матен" човекът, който се назова само с името Франк.

ТУНИЗИЕЦ ОКЪРВАВИ НИЦА - 84-МА УБИТИ И 188 РАНЕНИ

Той е на възраст малко над 40-те и работи на местното летище. От 14 юли насам в световната мрежа се разпространява видеоклип, на който се вижда как един мотоциклетист се опитва да спре убиеца. Той кара успоредно с камиона и дори се опитва да отвори вратата му, като увисва на нея. В този момент човекът изчезва от полезрението и се създава впечатлението, че е паднал под гумите на товарното возило или е застрелян от терориста. По тази причина се смяташе, че Франк е загинал.

Сега се оказа, че той се отървал със счупено ребро, наранена китка и драскотини по гърба.

84-ма души загинаха, прегазени от хладилния камион, с който тунизиецът Булел газеше хората наред нвечерта на националния празник 14 юли.

"Искахме да видим фойерверките, но излязохме твърде късно. Казах на жена ми, че не е нещо особено, и да отидем някъде да ядем сладолед. Всичко вървеше добре. Разминавахме се с хора, които се прибираха у дома", разказва Франк.

Докато пътували с мотоциклета, той и жена му чули, че  зад гърба им настава суматоха.

"Чухме крясъци и звуци на коли, които обръщаха в обратна посока. Жена ми каза да спрем, че нещо не е наред. Дивяхме тълпа тичащи във всички посоки хора, сякаш бягаха от нещо. Точно тогава видяхме камионът да идва", продължава Франк.

"Той ме изпревари, като караше по паважа. Все още виждам хвърчащи навсякъде тела. Веднага разбрах, че трябва да ускоря. Жена ми ме дръпна за ръката и попита къде отивам. Спрях, казах ѝ да слезе и увеличих скоростта, колкото можах", твърди героят.

И допълва, че бил "в транс, но с всичкия си".

Управляваният от Франк мотоциклет се е изравнил с камиона на убиеца Булел.

Франк подкарал след камиона, който вече се движел на зигзаг между булеварда и тротоара, като мачкал хората по пътя си.

Когато се изравнил с товарната машина, той решил да се вреже с мотоциклета си в нея, но паднал и продължил да тича отзад.

"Не знаех какво правя. Успях да увисна на вратата. Бях готов да умра", разказва спокойно Франк.

Той застанал на стъпалото пред шофьорската врта. Прозорецът бил отворен и човекът се озовал лице в лице срещу Мохамед Булел.

"Ударих го няколко пъти. Удрях го с все сила с лявата ръка, макар да съм десняк. Удрях го в лицето. Той не пророни и дума. Не трепна. Той имаше пистолет. Но не стреляше. Имах впечатлението, че се опитва да работи с него, или да го зареди. Не знам. Насочи го към мене, натисна спусъка, но той не стреля", продължава Франк.

Шофьорът ударил мотоциклетиста по главата с дръжката на пистолета. Франк паднал от стъпалото на камиона, но веднага се качил обратно.

В крайна сметка Мохамед Булел бе застрелян от полицаи след кратка престрелка с тях.