"Може да има втори опит за преврат", предупреди снощи турският президент Реджеп Ердоган. "Но ние вече сме много по-бдителни и на заговорниците ще им бъде по-трудно", добави той. "Ако се наложи ще удължим наложеното извънредно положение, затова няма никаква пречка", заяви Ердоган, пред Ройтерс.

"Абсолютно очевидно е, че има много недоработки и грехове в разузнаването. Няма какво да го крием или да го отричаме и вече го казах на шефа на националното разузнаване", признава президентът.

Налага се и много бързо да изградим нова военна структура и да влеем свежа кръв във въоръжените сили, обяснява още той. Защото не може да се почива на стари лаври и опитът за преврат го доказа, е неговият аргумент.

246 души, без да се броят превратаджиите, са били убити, дава нови данни президентът. 2185 души са били ранени. Арестувани са 4060 души, сред които 103 генерала. Общо около 10 000 души са били задържани от полицията след опита за преврат.

Движението на Фетхуллах Гюлен ще бъде считано за терористична организация. Според Ердоган неговите хора са проникнали в държавните структури и те са организирали преврата.

Той обвини агенция Standard & Poor's, която свали кредитния рейтинг на Турция, че е застанала на страната на пучистите. Според Ердоган няма никакви икономически проблеми в Турция, които да налагат промяна в рейтинга на страната.