“Много благодаря, много се радвам, че съм в Берлин, но ще продължа на английски”, започна на немски език изявлението си британската премиерка Тереза Мей на съвместна пресконференция тази вечер в канцлерството с Ангела Меркел.

Това е първото задгранично посещение на Мей, която пое премиерския пост в Лондон точно преди седмица. 

“Позволете ми първо да изразя съчувствието си след този ужасен атентат от понеделник, както и надеждата си, че ранените ще оздравеят”, заяви Мей.

Както съобщихме, в понеделник вечер 17-годишен бежанец нападна туристи с брадва и нож във влак в Бавария и рани тежко четирима души от Хонконг, двама от тях още са с опасност за живота.

След това Мей се обърна към Меркел:

“Госпожо федерална канцлерка, изключително съм радостна да се наслаждавам на гостоприемство седмица след поемането на поста ми. Аз съм за интензивно и конструктивно партньорство, от което могат да спечелят хората в Германия и Великобритания. Това е първото посещение на британски премиер след Brexit.  Аз ясно заявих, че Brexit е Brexit и ние искаме да го превърнем в успех за Великобритания.

Естествено ние няма да се отвърнем от нашите европейски приятели. От векове споделяме общи ценности. Ние днес сме заедно тук, за да положим фундамента на едно нерушимо партньорство. Искам Великобритания да продължи да работи в тясно сътрудничество с Германия, но и с други европейски държави в областта на икономиката. Германия е вторият по големина търговски партньор на Обединеното кралство и един от най-важният пряк инвеститор. У нас във Великобритания са над 300 немски фирми с над 200 000 заети. Естествено, нашите отношения ще се променят, след като напуснем ЕС. Но икономическите отношения трябва да продължат да са тесни, което го искат както германските, така и британските предприятия.”

Мей е убедена, че трябва да пордължи и сътрудничеството по глобални предизвикателства.

“Германия и Великобритания винаги са били важен глас в концерта на световните нации”, каза образно Мей.

Тя подчерта необходимостта от тясно сътрудничество и в битката срещу терора и “Даеш”.

После се върна към Brexit:

“Това ще отнеме време и усилия, но докато ние сме в ЕС, ще продължим да зачитаме правата и задълженията си. Искам да кажа на г-жа Меркел и на другите държавни и правителствени ръководители на държавите от ЕС, че на всички нас са необходими разумни преговори. Те могат да започнат, когато всичко се изясни и това не може да стане преди края на годината. Ние искаме такива преговори, при които да се зачита решението на британските граждани. Накрая да обобщя. Обединеното кралство не бива да се свежда единствено до Brexit.

В света има големи предизвикателства и мисля, че когато напуснем ЕС, Великобритания ще продължи да поддържа ивтензивни и успешни отношения  с европейските държави. Ние сега отваряме нова глава и се радвам на съвместното ни сътрудничество.”

Също като Мей Меркел започна изявлението си със съпричастност към ранените при атентата от понеделник и към близките им:

“Ние мислим за тях, надяваме се заедно с тях и от сърце им желаем след тежките наранявания да оздравеят и да преодолеят душевните травми.”

След това Меркел се върна към визитата на Тереза Мей и изрази задоволството си от нейното посещение в Берлин. Канцлерката оцени първото задгранично посещение на Мей в Германия като знак за добрите отношения между двете държави.

“Още веднъж искам да подчертая, че независимо от решението на хората във Великобритания да напуснат ЕС, Германия и Великобритания са свързани с много тесни, партньорски и приятелски отгношения. Нашите страни споделят общи ценности. Това слага знак и върху сегашните предизвикателства”, заяви Меркел. 

Тя припомни също, че двете държави са членки на Г-7 и на Г-20. Близостта между Берлин и Лондон щяла да продължи и след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

“Независимо от този процес (Brexit – б. р.) ние желаем да запазим и задълбочим двустранните си отношения в областта на икономиката и търговията, тъй като това е от общ интерес", посочи канцлерката. 

Тя припомни и че в рамките на ЕС двете държави винаги са работили тясно и добре. Тя си пожелавала това да е духът и при воденето на преговорите през следващите месеци.

След кратките си изявления Меркел и Мей се оттеглиха на работна вечеря. Канцлерката обяви, че тази вечер ще се обсъждат и други парещи теми на деня, които през последните дни вълнуват света – бежанската криза, положението в Турция, както и отношенията Русия-Украйна.