С добри очаквания и "едно положително чувство" кандидатката за председател на ООН Ирина Бокова очаква последните процедури по избора за лидер на световната организация. Това сподели тя в ефира на БНТ.

"За мен това беше една възможност да споделя от една страна опит. Идвам с професионални постижения, все пак два мандата в ЮНЕСКО ми дадоха много. Два пъти бях избирана, в конкурентна борба, освен това ми даде много възможност да разбирам от екстремизъм, как да се борим срещу тероризма," описа част от качествата си тя.

Според нея процедурата по избора този път е била изключително прозрачна, като се има предвид досегашното излъчване наживо на всички отворени дискусии, представяния и дебати между 12-те кандидати.

"Това е реформа в ООН, реформа на начина, по който се взимат решенията. Ние бяхме пред световната публика", отбеляза тя.

Бокова спечели последният кръг неформални дебати, който бе излъчван по "Ал Джазира".

"За мен наистина беше много приятен резултат, защото говорим за една наистина глобална телевизия. Надявам се да повторя този резултат и в бъдеще."

Утрешният вот обаче няма да бъде излъчван. В залата, където ще се гласува, ще присъстват само посланиците на 15-те страни от Съвета за сигурност, придружавани от по един експерт. Няма да има преводачи или служители от секретариата. Целта на тази секретност е да не се допусне изтичане на информация. Всеки постоянен представител, ще трябва да даде на всеки кандидат една от следните три оценки: "подкрепям", "не подкрепям" или "нямам мнение".