Е, като постановчик на шоу Ердоган не е много добър. Това е най-скапаният „военен преврат“, за който знам.

Въпреки че, според мен, той дори не разбра как вчера постави Турция на ръба на гражданска война. Ситуацията реално беше петдесет на петдесет. Можеше да избухне неочаквано. Но му провървя. Сработи. Целите са постигнати.

ДИЛЕТЕНТСКИ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ

Конституцията се пренаписва под всеобщо одобрение (което видимо беше и главната цел на „преврата“), чичкото вероятно ще получи неограничена президентска власт, опозицията, която по-рано просто затваряха за 120 години, сега ще бъде разстреляна и унищожена окончателно (което видимо беше втората цел на преврата), а Турция ще се превърне в халифат с пожизнен султан начело.

Остана само Крим да се върне обратно в родното пристанище на Османската империя и ще има пълен комплект.

Е, какво пък, моите поздравления за Ердоганова Турция с нейната дългоочаквана победа над демокрацията и връщането към обединението, величието и мракобесието.

КРЕМЪЛ: ПУТИН Е ПОСТОЯННО ОСВЕДОМЯВАН, НЕ СЕ Е СВЪРЗВАЛ С ЕРДОГАН

Ако по-рано този другар го смятаха за Малкия Путин в плановете му да завземе властта, то сега, безусловно Путин и сам има какво да понаучи.

Всъщност държавният преврат в Турция е точно това, което се случи. Ердоган завзе властта.

Моите съболезнования за кюрдите, разбира се.

----

* Аркадий Бабченко е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Роден е през 1977 г., завършил е международно право, женен е и има една дъщеря. Участвал е в двете войни в Чечения – първия път през 1995 г. като донаборен войник, втория – през 1999 г., като наемник. Работил е за много издания, между които „Московски комсомолец“ и „Новая газета“, както и за тв предавания. Като военен кореспондент на „Новая газета“ е отразявал войната в Южна Осетия през 2008 г.

** Текстът е от фейсбук, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.