За пет месеца - от февруари до края на юни, приходите от така наречения данък "уикенд", въведен от 2016 г., са 5,2 млн. лв. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Той уточни, че в тази сума не влиза ефектът от неупражненото право на фирмите да прехвърлят собственост върху частни лица, с което да не се налага да декларират ползването на служебни вещи и имущество за лични нужди. Горанов обаче посочи, че тези сделки, при които номиналните собственици на фирмите прехвърлят вещи на физически лица, които са реалните им ползватели, са нараснали.

През тази седмица бюджетната комисия в Народното събрание прие, че ползването на фирмени автомобили, телефони и друга техника за лични нужди ще се облага с "плоска" ставка от 10%, вместо върху сумата да се дължат и данък общ доход и осигуровки.

"Най-лесно за българския бизнес е да не ползва за лични нужди фирмени активи", заяви финансовият министър.

В отговор на друг въпрос Горанов заяви, че модернизацията на армията с осем бойни самолета и два многоцелеви кораба може да се поеме от приходите в бюджета. В началото на юни парламентът одобри с голямо мнозинство започването на преговори за покупката на една ескадрила бойни самолети и два многоцелеви кораба. Тогава при дебатите Горанов обясни, че разходите за целта - общо 2,3 млрд. лв., ще са от държавно гарантирани заеми. Сега обаче се оказа, че направените разчети за следващите няколко години показват, че плащането може да стане от изпълнението на приходите.

Разчетите към момента, преди да са получени оферти от производителите и да са водени преговори по тях, предвиждат през тази година да се платят 124 млн. лв., през 2017 г. и 2018 г. - по 371 млн. лв., а през 2019 г. - 297 млн. лв.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев, който зададе въпроса, коментира, че без цялостен проект за модернизация на армията всяка стъпка ще се разглежда като опит да се задоволят определени користни интереси на производителите на оръжие, без да се защитят интересите на България.

В отговор на въпрос по друга тема Горанов съобщи, че интернет-гигантите "Гугъл", "Фейсбук", "Амазон" и др. са платили над 1 700 000 евро ДДС в България.