Днес г-н Цацаров споделил поредната порция от свои възгледи за вселената, общественото хранене, медиите, ИКЕА, вкл. и вашия покорен "небезизвестен" слуга. Явно все повече ще трябва да свикваме, че главният прокурор ще компенсира липсата на каквато и да било отчетност за дейността си с морализаторстване, "страхуване", политиканстване и коментари по злободневни теми "като гражданин" (с колело). Това, което ми направи впечатление, е филипиката по адрес на г-жа Соня Найденова: Калин Калпакчиев последователно изпълнявал "диктовката" на "икономическите и политическите кръгове", издаващи „Биволъ“, „Медиапул“, „Дневник“ и „Капитал“. Найденова, обаче, претърпяла метаморфоза и "от един убеден защитник на други идеи, тя в един момент общо взето премина(ла) в една позиция, която никога не е защитавала."

МАХЛЕНСКИ СВАДИ И СКАНДАЛИ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ВСС

Колкото до г-жа Найденова, бях свидетел как тя не издържа да бъде безропотен изпълнител на директивите на Цацаров, подобно на останалите гребци на галерата на мнозинството във ВСС. Когато от тях се изискваше с чугунено отрицание на очевидни факти да бранят доказано компрометирания софтуер за "случайно" разпределение на делата "Лоу Чойс", тя - по мои впечатления - просто не издържа на този абсурд и си позволи да заеме различна позиция. Последва санкция. При все, че сме били опоненти и вероятно продължаваме да имаме разлики по различни теми, не мога да не изкажа респекта си към г-жа Найденова, заради това, че има характера да се опълчи на страха, който владее (в пряк и преносен смисъл) съдебната власт. До голяма степен, благодарение на нейната смелост се стигна до смяната на скандалния софтуер с нов (на, който също вероятно ще бъде "намерена цаката" при липсата на капацитет и воля за борба с корупцията). Това, за което така и не успяхме да се преборим, е да има проверка за това кой се е възползвал от липсата на защита на предишния софтуер. Това беше един прост начин да се проведе операция "Чисти ръце" в съда. Тогава, г-н Цацаров и неговото мнозинство със същата енергия, която виждаме днес, не позволи да има подобна проверка, въпреки десетките мои призиви за това.

По-интересно е друго, обаче. Днес, агресирайки г-жа Найденова, г-н Цацаров се е позовал на някакви "други идеи". Би ми било много интересно в някое от своите режисирани като погребение на генерален секретар на КПСС интервюта, г-н главният прокурор да ни осветли за тези идеи. В името на какво собствено той смята, че е оправдано да прекара и един допълнителен ден (и така до края на оставащите му 3 години) на поста си? Кое оправдава дейността му? Реформите, които (не) прави? Тоталната липса на борба с корупцията? Провалът в преследването и на много по-прости видове престъпност, като например ефективното справяне с т. нар. телефонни измамници (държавата ни дори с това не може да се справи!!!)? Лидерството на мнозинството във ВСС, с което произвежда един от най отблъскващите колективни образи на управленска номенклатура в БГ условия?

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР И НЕФОРМАЛНАТА КОНСТИТУЦИЯ

И, като става дума за медии, слугуване на "кръгове" и метаморфози - да си припомним някои неща. Г-н Цацаров започна главно-прокурорската си кариера като креатура на ГЕРБ (близката до Пеевски Фидосова конструира състава на днешния ВСС с основна задача да избере Цацаров). Когато Цветан Василев и Пеевски се обърнаха срещу ГЕРБ, г-н Цацаров ги последва като верен тиловак. Когато Пеевски и Василев се изпокараха, г-н Цацаров се нахвърли срещу Василев със същия питбулски маниер, с който дотогава го бранеше. Когато ГЕРБ се върнаха на власт, започнаха съвместните "оперативки", есемеси и прочее флирт. През цялото това време пеевската пропагандна машина обслужва г-н Цацаров по начин, който напоследък се стори прекален дори на Недялко Недялков. В частност, г-н Цацаров има седмична колонка в "Труп", списвана по негови указания, ако не и лично. В което няма нищо лошо, стига да се подписва с името си. Или поне да намерят реален журналист, готов да застане зад висшеупоменатите "идеи" на г-н Цацаров с лице и име. Сега, при евентуалното преструктуриране на пеевската пропагандна империя и подготовката на нова архитектура на бъдещото управление, без съмнение ще видим и нов пирует от страна на г-н Цацаров, с все същата дърварска елегантност и амнезия какво е било преди 5 минути. (Четете ли внимателно имената, г-н главен прокурор!?)

Та, не виждам защо г-н Цацаров скромничи по този начин. На неговите метамофози могат да завидят заедно и поотделно всички "комици", с които иначе разбрахме, че напълно безкористно споделят общи представи за културна политика, отношения с медиите и министерска душевност. А на кого точно служи г-н Цацаров - Бога ми - изгубих му края. Сигурен съм обаче, че не е на обществения интерес.

Иначе, по света, при казуси като този с г-н Тодоров се прави рутинна проверка на фактите, заключенията се обявяват прилежно и така се гарантира доверието в съдебната власт. Друг свят...

Впрочем, в шума днес се е изгубило обстоятелството, че не само че празнуващата прокурорка е избрала специално това заведение, но и че е имало предварително съгласуване с Цацаров на детаилите по вечеринката. Още една причина, да няма проверка на фактите.

Коментарът на Христо Иванов е от фейсбук. Поводът е днешното скандално заседание на ВСС. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.