Иронични, остри и гневни са реакциите по света по повод назначаването на "глашатая на Брекзита" Борис Джонсън за външен министър на Великобритания.

Ето само част от тях.

"Джонсън е лъжец, притиснат до стената", коментира френският външен министър Жан-Марк Еро. И припомни, че по време на кампанията за напускане на ЕС от страна на Великобритания той е изговорил много лъжи и е заблудил хората.

"Всички в Европарламента мислеха, че това е някаква лоша шега, защото смятаха, че Борис Джонсън вече е провален политически", цитира Би Би Си анонимен депутат от Европейския парламент.

"Изборът на Борис Джонсън е необичаен, защото той не става за тази работа. Бившият журналист е известен с преднамерено провокативния си тон и обидите и подигравките към редица чуждестранни лидери и известни личности", анализира американският в. "Вашингтон пост".

"САЩ ще работят с всеки във Великобритания, защото двете страни имат "специални отношения", коментира говорителят на Белия дом Марк Тонър, който едва сдържа смеха си, научавайки новината за избора на Борис Джонсън по време на среща с журналисти. "Нашите отношения надскачат отделната личност, да не говорим, че днес е критичен момент в историята на Обединеното кралство", продължи той.

"Въпреки че има имиджа да клоун, който радва таблоидите с лудориите си и пиперливия език, все пак той е другар на Дейвид Камерън и е готвен в Итън и Оксфорд да управлява", пише Пиер Йова във в. "Фигаро".

"Тереза Мей олекна в очите на хората с избора на Джонсън. Той е доказал, че не е дипломатичен. Как тогава ще преговаря за Брекзит", попита Ралф Щегнер от Социалдемократическата партия на Германия.

"Хахаха. Борис Джонсън външен министър. Не мога да спра да се смея. Британците са луди", коментира колумнистът на "Шпигел" Якоб Огщейн.

"Надявам се, че Борис Джонсън няма да има болезнени антируски комплекси, каквито съществуваха у предшественика му", написа в туитър шефът на руската Дума Алексей Пушков.

"Не можем да се превърнем в заложници на това назначение. Подигравките на Джонсън с президента Ердоган са абсолютно недопустими. Но отношенията ни с Лондон ще продължат, защото са по-важни от една личност", коментира турски високопоставен дипломат.

"Бих предпочел това да е някаква шега, но се страхувам, че е реалност", написа в социалните мрежи бившият премиер на Швеция Карл Билд.

"А казваха, че британската премиерка Тереза Мей нямал чувство за хумор. Назначаването на Джонсън доказа обратното", е мнението на чешкия депутат Павел Теличка.

"Опасен порочен кръг", отсече Мартин Шулц - шеф на Европарламента. Това е най-кратката оценка за състава на новото британско правителство. Според него Мей е предпочела да назначи министри, които да притъпят вътрешните боричкания в Консервативаната партия и да задоволят всички апетити, а не с визия за бъдещето на страната. Така правеше и Дейвид Камерън припомни той.