Премиерът Бойко Борисов коментира по време на заседанието на правителството предложението на БСП отмяна на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене", внесено от БСП в парламента. Това става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета. Темата за АЕЦ "Белене" се повдига от вицепремиера Томислав Дончев.

РЕСТАРТ НА "БЕЛЕНЕ"? ГЕРБ С ТРИ ВАРИАНТА, ЕДИН ОТ ТЯХ Е ПРИВАТИЗАЦИЯ

Борисов изтъква, че БСП са имали в определени периоди мнозинство и са управлявали държавата и ако са искали да строят са можели да го направят. Според него сегашното им предложение е популзъм и активност, свързана с "последните конгреси, на които присъстваха". Борисов вероятно има предвид конгреса на "Единна Русия", партията на президента Владимир Путин, на който присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Премиерът изтъква, че все още стои въпросът за финансирането и къде ще се продава токът, който централата произвежда. Той обяснява, че се работи по възможни решения, които ще бъдат предоставени на парламента, след като бъдат готови.

Ето какво казва Борисов:

"Що се отнася до предложенията на БСП, ние с голямо внимание ще ги разгледаме, защото те за мен са нещо ново. Защото от 2006 г. до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят. Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание.

Те не са толкова много вариантите за този или тези реактори, възложил съм на госпожа Петкова, както и на НЕК да проучват и разработват.

Все пак държим да отбележим, че спорът в момента не е между България и Русия, а е между две компании, да, държавни – НЕК и „Атомстройекспорт“. И делата между тези компании се водеха в Женева и това е дело между тях. Ние не желаем това да се вдига на междудържавно ниво.

Освен това, тогава аргументите по централата бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток. Затова ние подготвяме и в момента сме, както се казва, по средата на много решения. И тук може, Дончев, да успокоим БСП, че аз съм поел ангажимент и когато имаме – нашите експерти, министерствата, решение след проведени разговори с руската страна – от страна на техните компании, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, възможни решения.

Факт е безспорен, че когато БСП е управлявала, не е направила абсолютно нищо – и в двата си периода със съответните министри по тази тема. И сега, когато чуват, че се водят преговори с руските компании, съответно с други такива в света, да намерим вариант да си върнем парите или да намерим решение, не стига че са виновни, че са подписвали такива договори, без да има в тях цени и ескалации и, някак си, произволно се говори колко биха стрували, какви хипотетични работни места и всичко останало са били, не са направили нищо по въпроса. Така че, в момента, в който сме готови, ние ще уважим и опозицията, и всички парламентарни групи и ще отидем да разкажем какви са вариантите. Това е нашата позиция по въпроса.

Да предопределяме какво ще се случи от преговорите… Ние лесно мораториума можем да го свалим, ако имаме или нямаме едно или друго решение. Сега, точно в този момент, точно те, които са виновни за всичко това, когато ние търсим решение да спасим парите, защото не са малко… То цялата им политика е такава.

Така че, без толкова емоции, прагматично работете, така, както сме се разбрали.

Доколкото си спомням, господин Стойнев говореше за един или два реактора на „Уестингхаус“, които да построят по време на тяхното управление. Аз не мога да си представя с какъв финансов разчет, Дончев, ще говориш за четири реактора или за три, в момента да строиш? На базата на какви пари и на какви прогнози за износ на ток, при положение че и сегашните мощности са ни в повече лятото, но ги държим, защото в пиковите часове и зимно време ги включваме. Така че, опитайте с повече аргументи да ги убедите, че за всяко нещо си има време...

Добре. Обяснявайте го това, защото те разчитат на това, че обществото ще чуе: „БСП поиска рестарт на „Белене“. Това е целта им. А това, че очакват, че никой няма да си спомни откога, как и по какъв начин се е стигнало до днешното положение…"