Темата за строеж на АЕЦ "Белене" отново възкръсна в парламента. Формално инициаторите са от БСП, които внесоха в парламента предложение за решение, с което Народното събрание да задължи Министерския съвет да ревизира спирането на проекта от 2012 г. Социалистите заговориха и за търсене на страгетически инвеститор.

Бившият енергиен министър в първия кабинет "Борисов", сега председател на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ обяви в отговор, че правителството работи по три варианта за развитие на темата "Белене", след като арбитражният съд реши НЕК да прати на руската страна 550 млн. долара за произведените от "Атомекспортстрой" реактори.

Вариантите на ГЕРБ са следните, по думите на Добрев:

- Продаване на оборудването на цената, присъдена от арбитража, за което е нужно и съгласието на Русия;

- Призатизация на предприятието АЕЦ "Белене" с всички негови активи - площадка, проект, плюс ангажимент за изплащане на оборудването към руската страна и разходите, направени от българсака държава до момента. Те са на стойност около 1,5 млрд. лв. Това значи след това стратегическият инвеститор да строи;

- Споразумение с Русия за използване на произведеното оборудване за други цели.

БОРИСОВ В ИРАН - ИСКА ДА ПРОДАВА РЕАКТОР, ЗАСЕГА ПОЛУЧАВА КОРИДОР (ВИДЕО)

Депутатът от ГЕРБ обяви, че личното му мнение е, че вариантът с намиране на стратегически инвеститор и приватизация на "Белене" за него е най-удачен, но може не той да е най-изгодният за страната. Затова се раоти еднакво интензивно и по другите два.

Добрев каза още, че БСП предлагат само един от вариантите за решение, а и предложението им Народното събрание да направи стъпка към рестарт на проекта не е съвместимо със Закона за енергетиката. По закон решението за строеж на ядрена централа се взима от Министерския съвет, а не от парламента, обясни депутатът.

Повдигането отново на темата "Белене" ядоса депутатите от Реформаторския блок, а редом с тях и лидера на НФСБ Валери Симеонов (партньорите му от ВМРО досега подкрепяха АЕЦ "Белене" - б.р.) и депутата от ГЕРБ Методи Андреев. 

КОЙ НА КОГО ВСЪЩНОСТ ЩЕ ПРОДАВА РЕАКТОР?

Мартин Димитров от Гражданския съвет на РБ, който и през 2012 г. беше един от депутатите, най-активно работеши за спиране на проекта за руската ядрена централа, предупреди управляващите от ГЕРБ, че решение за рестарт на този проект ще е "политическо и икономическо самоубийство".

По думите му България не само няма нужда от нова ядрена мощност, защото и към момента използва едва половината от производствените си мощности за ток, ами и рестарт на този "неизгоден и корупционен проект" ще заличи напълно усилияза за финансовото стабилизиране на енергетиката.

"Това поставя под съмнение стабилността на държавата въобще. Всяка идея за възраждане на ОЕЦ "Белене" е пагубна. Още след миналата седвица, когато разбрахме, че Румен Овчаров съветва премиера Бойко Борисов за кадрови решения, се притеснихме, че ще се стигне до рестарт на "Белене", заяви Димитров.

След това депутатът се обърна към министър-председателя с настоятелна препоръка:

"Г-н Борисов да си избира съветниците по-добре и да внимава кой го съветва".

Реформаторите, НФСБ и Андреев настояха отново да се потърси отговорност на политиците и чиновниците, виновни за похарчването на 2 млрд. лв. по АЕЦ "Белене" и сравниха този проект с фалита на КТБ. И допуснаха, че именно тази отговорност БСП се опитва да замаже, предлагайки рестарт на строежа на ядрената централа.

ЦАЦАРОВ: СКОРО МОЖЕ ДА ИМА ОБВИНЕНИ ПО КАЗУСА "БЕЛЕНЕ"

Валери Симеонов предупреди, че ако ГЕРБ тръгнат в посока възстановяване на проекта, ще си понесат отговорността за това и намекна, че тогава управляващите няма да могат да разчитат на коалиционните си партньори във властта.

Според групата депутати оборудването за "Белене" трябва да бъде продадено, темата да се затвори веднъж завида се получи отговорност, темата да бъде окончателно приключена, а приоритет в ядрената енергетика да остане удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".