Почти на ръба на мнозинството депутатите от ГЕРБ и РБ в комисията по правни въпроси "удържаха фронта" и поправката в Закона за съдебната власт членовете на Висшия съдебен съвет да се връщат повишени без конкурс на работа в съдебната система след края на мандата си, не успя да мине като промяна в Закона за съдебната власт.

В комисията започнаха дебатите по промените в съдебната власт на второ четене в присъствието на министърката на правосъдието Екатера Захариева, на шефовете на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев, заместници на главния прокурор Сотир Цацаров, представители на ВСС, на Инспектората на ВСС и други представители на системата.

Дискусията обаче се препъна още на втория параграф (първият просто е свързан само с името на закона - б.р.), засягащ кариерното развитие на членовете на ВСС, въпреки че ден по-рано в почти същия състав е продължила над 2 часа.

Вносителите от правосъдното министерство предлагат членовете на ВСС с прекратяването на  мандата им да се връщат на същата позиция във съдебната власт, от която са били избрани в кадровия орган на системата.

Емил Димитров (ПФ) и социалистът Чавдар Георгиев обаче поискаха автоматично повишение на членовете на ВСС с изтекъл мандат, а само тези, които са си тръгнали от органа предсрочно, да се връщат на работата на предишните си позиции. Аргументите - тези хора нямали възможност за повишение, докато са във ВСС, нямали и стимули да си прекъсват кариерата, за да влизат във ВСС, а с предложенията щели да го придобият. 

Залата се раздели на "за" и "против" версията на министерството абсолютно очевидно. От едната страна - зад предложението на Захариева, застанаха Лозан Панов, Калин Калпакчиев от ВСС, колежката му Соня Найденова и двамата депутати от Реформаторския блок в правната комисия. Обратната версия - за повишението, защитаваха Георги Колев, съдебният инспектор Теодора Точкова и най-вече депутатите от всички групи извън ГЕРБ и РБ. Най-цветист в защитата на привилегиите за членовете на ВСС беше Четин Казак от ДПС.

Той обясни настояването на Министерството на правосъдието членовете на ВСС да се връщат на същите, а не на по-високи дръжности, със "завист" на останалите колеги-магистрати, които не са били избрани в кадровия орган. По думите му липсата на повишение била един вид "санкция", която задоволявала "обладаните от тази завист". Според него членовете на ВСС, които в мандата си нямат право на атестация като магистрати, трябва да усетят подкрепа, за да може по-качествени хора за влизат в органа.

Социалистът Георгиев обясни, че половината от залата гледала на членовете на ВСС като на някакви роби, а останала половина иска да оцени качествата им.

По това отговориха поред Петър Славов от РБ, Калпакчиев и Найденова с подобни аргументи - че присъствието във ВСС не трябва да се случва в името на някакви привилегии, участието във ВСС е въпрос на избор, а не става насила и за подобно решение не са нужни бонуси. Калпакчиев дори нарече предложенията "корумпиращи инструменти" за магистратите. 

След като чу дискусията отношение взе и министър Захариева, видимо подразнена от ситуацията в залата.

"Никой не гледа на членовете на ВСС като на роби или на някакви некомпетентни лица. Там отиват хора, които приемат тази длъжност като дълг. Това не значи, че трябва да получават награда и да заобикалят конкурсното начало за израстване в кариерата. И вместо във ВСС да искат да отидат най-добрите, с вашето предложение ще се стимулират само онези, които искат бързо кариерно развитие чрез заобикаляне на конкурсите за това", заяви Захариева.

Тя изрази съжаление, че и сега, и предишни пъти, дискусията се върти предимно около нечии привилегии, а не по основните теми в закона, които засягат съдебната реформа пряко.

В крайна сметка вариантът на Министерския съвет без "бонуса" с повишенията мина с 8 гласа "за" - от ГЕРБ, РБ и АБВ, 4 "против" - от БСП и Патриотичния фронт и 4 "въздържал се" от ДПС и "Атака".