“Близост до хората, скромност и земност.”

Това беше мотото на президентската кампания на Франсоа Оланд. Дали е спазил обещаното? Ако се вярва на седмичникаLe Canard Enchaîné, не.

В днешия си брой изданието разкрива, че френският президент има личен фризьор, назначен на заплата в Елисейския дворец. Така за сметка на данъкоплатците коафьорът Оливер Б. получава месечна заплата от 9895 евро. За 5-годишния мандат на президента Франсоа Оланд това прави над половин милион евро.

Седмичникът публикува факсимиле от подписания на 16 май 2012 г. петгодишен договор. В него е посочено, че Оливер Б. е личен фризьор на държавния глава.

Договорът е парафиран лично от тогавашната шефка на политическия щаб към Елисейския дворец Силви Хюбак. Изрично е записано, че фризьорът трябва винаги да е на разположение на президента – в двореца, както и по време на посещения в страната и зад граница.

Със сигурност от Елисейския дворец са били наясно, че има нещо нередно в договора, пише изданието. Това ставало ясно от клетвена декларация на Оливер Б. В нея той се задължил “да пази пълно мълчание по назначението си, докато трае трудовото правоотношение и след изтичането срока на договора”.

Преди публикацията от редакцията на седмичника коректно са се обърнали към Елисейския дворец. Информацията е била потвърдена. В писменото становище е уточнено, че имало категорични основания за високата заплата на фризьора. Той всеки ден трябвало да става рано и да прави прическа на президента. И не само заран, а и по няколко пъти на ден. Длъжен бил и да придружава държавния глава, когато той напуска Париж.