Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

рез 2012 г. Тархан Батирашвили тръгнал от дома си в бившата съветска република Грузия на пътешествие, което ще бележи пътя до атентата на истанбулското летище от миналата седмица.

"Той ми каза: "Татко, трябва да открия собствения си начин на живот", каза пред Ройтерс бащата на Батирашвили - 73-годишният Темур. Той си припомни решението на сина си да напусне тяхното населено с чеченци село и да тръгне за Турция, а след това - за Сирия.

Темур сподели, че е изгубил връзка със сина си, след като той веднъж се обадил от сирия.

Батирашвили-младши отишъл да създаде отряд от рускоговорещи бойци под флаговете на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) според представители на ООН и САШ. Групата от бившия СССР, която уби десетки хора на летището на 28 юни, вероятно е клон на този отряд.

Турски представители твърдят, че заподозрените атентатори са свързани с "Даеш" и са от Русия и бившите съветски централноазиатски републики Узбекистан и Киргизстан. Турските медии писаха също, че мъж от чеченски произход - Ахмет Чатаев, е заподозреният организатор на взривовете.

Това бе най-смъртоносният атентат, извършен от джихадисти от бившия СССР извън собствения им регион, след Бостънския маратон през 2013 г. Онази атака бе дело на двама млади чеченци, чиито семейства бяха емигрирали в САЩ.

Доста преди взривовете в Истанбул влиянието на Батирашвили, известен повече с бойния си прякор Омар ал Шишани или Омар Чеченеца, и на последователите му от бившия СССР бе усетено в районите под контрола на "Даеш".

Батирашвили стана номер 2 в "Даеш" и е записан като военен командир н групировката в списъка на САЩ с най-издирваните хора, който се позовава на видео на "Даеш" от 2014 г. Невъзможно е човек да се свърже с него и не е ясно дали той все още е жив.

Той събра около себе си командири от предимно мюсюлманския Северен Кавказ в Русия и бойци от Централна Азия, които изпълняват ключови функции в организацията.

Според снимки в интернет пътните знаци, поставени в контролираните от "Даеш" райони понякога са на три езика - арабски, английски и руски. Това показва важната роля на рускоговорещите.

В много случаи тези бойци са повлияни от ислямистките бунтовници в родината си, прогонени от страните си заради хайките на силите за сигурност и издигнали се в йерархията на "Даеш" със своите умения и безпощадност.

Военна кариера

Пътят на Батирашвили към близкоизточния джихад е показателен както заради ролята на лидер, която той пое, така и поради факта, че е много типично младежи от бившите съветски републики да се радикализират.

Той е израснал в Панкиската долина - отзалечен район в Грузия, населен предимно с кистинци. Това са етнически чеченци, чийто прадеди са дошли в предимно християнска Грузия през XIX век.

Когато след разпадането на СССР Чечни се вдигна на въоръжен бунт срещу управлението на Москва, кистинците бяха въвлечени в битките. Хиляди бежанци пристигнаха от Чечня и някои от бунтовниците използваха долината, за да се прегрупират и да подготвят атаки.

Батирашвили е най-малкият от трима синове, родени в село Биркиани. Баща му е вярващ християнин, а майка му Кето е дъщеря на мюсюлманин.

"Религията никога не е била проблем в нашето семейство. Винаги съм се молил в грузински църкви", заяви бащата пред Ройтерс през май в порутената къща в селото, която обитава сам.

Батирашвили влязъл в грузинската армия, където служил в отряд на военното разузнаване. Той се сражавал през август 2008 г., когато руските войски нападнаха Грузия. Но се разболял от туберкулоза и две години след войната бил уволнен от армията, разкаазва баща му.

Той се завърнал в Панкиската долина.

"Опитваше се да си намери друга работа, но беше трудно", каза баща му, докато пуши и пие - навици, смятани за светотатство от много мюсюлмани. "След това го арестуваха."

През 2010 г. грузинската полиция нахлула в семейното жилище и открила кутия, пълна с патрони. Батирашвили, заподозрян от полицията във връзка с ислямистки бойци, действащи в долината, бил обвинен в незаконно притежание на оръжие. Лежал две години в затвора и бил амнистиран.

Точно когато се завърнал, след като го пустали, той казал на семейството си, че не вижда бъдеще в Грузия и отива в чужбина, казва баща му. Той отишъл в Турция, а оттам - в Сирия, където се присъединил към ислямистите, сражаващи се срещу управлението на сирийския президент Башар Асад.

Бащата осъжда военната дейност на сина си, но други членове на семейството му се възхищават.

"Загубихме велик патриот. Той никога не е бил терорист Той е герой за много хора тук", заяви леля му Есма Борчашвили.


Битката за летището

Шишани се прочу в сражението срещу силите на Асад за контрола на военновъздушната база "Менаг" - ключов военен обект в Северна Сирия.

Той е един от много малкото ислямистки водачи с професионална военна биография и в онази битка командва няколкостотин бойци, повечето от бивши съветски републики.

Групата на Шишани и други бунтовнически сили продължили да атакуват базата в продължение на няколко месеца и понесли тежки загуби, каза пред Ройтерс един от руските бойци, участвали в сражението. Той добави, че там са били убити негови приятели.

Атаките бяха организирани хаотично и имало спорове между командирите, каза бунтовникът. Въпреки това хората на шишани и други групи спечелили битката в средата на 2013 г. По това време Шишани се свързаал с "Даеш".

Завземането на базата, отстъпена по-късно на кюрдските сили, било една от първите големи победи на рускоговорещите бойци, като помогнало на "Даеш" да печели територии.

В онази и в други битки, последвали в Сирия и Ирак, бойци от руския Северен Кавказ - предимно мюсюлмански регион, включващ Чечня - се сражавали рамо до рамо с хора от Централна Азия, казаха пред Ройтерс. няколко бивши джихадисти от Русия.

Те говорили помежду си на руски и като правило не говорили арабски достатъчно добре, за да се разбираат с местните бунтовници.

Според бившия руски боец в грепата на шишани чеченците имали водешщи роли.

"Ако не си чеченец и имаш приятел чеченец, това трае само докато той не срещне друг чеченец. След това ще забравя за тебе", каза той.

Групата на Шишани нараснала до близо 1000 бойци в края на 2013 г. според съобщение, разпространено от правителството на САЩ. То предложило до 5 милиона долара награда за всяка информация, която би помогнала за проследяването му.

Командирът може да е помогнал на "Даеш" да превземе иракския град Мосул - победа, която превърна групировката в най-голямата ислямиска заплаха за сигурността в Близкия изток.

По време на битката а Мосул Шишани наредил на бойците от "Даеш" да заминат за Ирак и обявил всеобща мобилизация в подкрепа на офанзивата, се каазва в съобщението на американското правителство.

Данни на службите за сигурност и ислямистки бунтовници изтъкват присъствието на бойци от бившите съветски републики в сирийските градове Рака и Табка и провинциите Алепо и Идлиб, както и отвъд границата в Мосул.

Входният пункт

Воденето на джихад в Сирия и Ираак за много бойци от бившия СССР е нещо по-добро, отколкото да си стоят у дома. В руския Северен Кавказ оанзивата под контрола на президента Владимир Путин принуди бунтовниците да се крият в гористите планини.

На едно място в този регион - Дагестан, местните власти помогнаха за напускането на известни ислямистки бойци, които по-късно се оказаха в Сирия според информация, събрана от Ройтерс.

За руско говорещите, които искат да се присъединят към "Даеш", Турция е лесен входен пункт. Тя не изисква входни визи от хората от Русия и Централна Азия.

Някои, които не стигат до Ирак и Сирия или прекарват известно време с "Даеш" и след това я напускат, са се установили в Турция. Няколко бивши ислямистки бойци казаха пред Ройтерс, че в предградията на Истанбул има общности от рускоговорещи, принудени да напуснат родните си краища поради симпатиите им към ислямистите.

Не се знае колко рускоговорещи бунтовници все още има в Сирия и Ирак, но официални данни покаазват, че притокът на бойци от Русия и Централна Азия не е спирал.

През октомври 2015 г. руският президент Владимир Путин заяви, че между 5000 и 7000 бойци от бившите съветски републики се сражават в Близкия изток в редовете на джихадистките групировки.

През юни Николй Бордюжа - генерален секретар на военния съюз между няколко бивши съветски републики, повиши броя им на 10 000.

----

Препечатваме репортажа от интернет сайта на Ройтерс. Автори са Марита Цветкова и Крисчън Лоу. Редактор е Филипа Флечър.

Ключови думи

Коментари

Путин е в циничен съюз с арабския тероризъм, търси врага в Запада

Миналата година бяха 20000 ,10000 сa пукнaли!

Georgi

Какво се оказа ? Русия в злобата си към ЕС поддържа Асад , подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Но коварството е в това че по този начин пречи и на тръбите от Египет и Израел и други източници на газ да достигнат ЕС !!!

градинко

Оказа се че Русия от четвърт век няма общо с Грузия, Чечня, Казахстан и Узбекистан. Оказа се също така че Русия е издала заповед за задържането на истанбулския атентатор и той е бил залавян няколко пъти НО пускан на свобода по настояване на АВСТРИЯ, където му да подарен статут на бежанец.

Статията е абсолютна пропаганда. Но е добра за промитите русофобски мозъци.

bradat

Ако прогонят психарите на ДАЕШ,една част от тях ще се гърмят и в Русия.Това е световно зло,което трябва да се унищожи от цивилизованият свят.Това е и изпит за Русия-цивилизация или тоталитаризъм от азиатски тип..........

заподозрян

Навремето фатмака е служил с подобни терористи.

И са порили на майка ти синята слива!

градинко

Талибаните всъщност били от Грузия, Чечня, Казахстан и Узбекистан обаче трябва някак си да изкараме Русия виновна за да си заработим субсидията, таа.... ами да, всички са от СССР!

Ширака страна мая радная.

ами

едва ли някой се учудва, че Путин и КГБ стоят зад ДАЕШ. Това си го говорим от самото начало, че тактиката на Путин е да задържи Асад като го направи по-приемлив от ДАЕШ. Въпросът е че тази тактика завършва винаги с бумеранг, защото тези военизирани терористи трябва да продължат да живеят чрез насилие, те друго не знаят. Така постепенно насилието ще се пренесе вътре в самата Русия и ще започне там гражданска война. Това направи Путин, неговата тактика и стратгия е възможно най-тъпата и самоубийствена в световната история!

Константин Мишев тая сутрин не си е пил хапчетата.

Човече, ти наистина си много тъп, дотолкова, че чак си се вдлъбнал!

анонимен

Когато имаше СССР, тия бяха мирни и кротки строители на социализма, а с тероризъм се занимаваха "братята" им в Пакистан, въоръжавани от нашите натовски партньори. Сега, когато отдавна няма СССР и тия нямат нищо общо с наследника му - Русия - пак тя виновна. Напомняме, че правозащитници от всички западни държави от години плачат, че Путин "репресира" точно тия умерени главорези в Чечня.

Фатмак

Навремето съветските ми колеги-командири вкарваха тия в правия път, отбиваха ги от исляма и с труд и учение ги правеха на успешни редови граждани. Днес в бившите съветски републики няма съветска армия, няма образование и светско възпитание и те естествено изпадат в мракобесен ислямизъм. Навремето, социалистическият блок се противопоставяше успешно на опитите на западните държави да подчинят света на техните икономически интереси и тия хора виждаха алтернатива на империалистическия капитализъм. Днес няма алтернативен път на това тия хора да са роби като завинаги, бомбардират ги с дронове, окупират ги, малка шайка "елит" в техните държави, подобно на нашите грантаджии, помагат да им източат всичко ценно, което имат и, както призна вчера и доклада на Чилкот, ги радикализират и обръщат на убийци. Оказва се, че с безкрайната си алчност и наглост, западът създаде радикалния ислям и му създаде благодатна почва да се развие. А сега отчаяно търси начини да прехвърли проблема от болната западна глава на други.

ъъ

Това ебахти насрания сайт.Всяка втора новина дрискат по Русия.ДОНЕВ,Путин да не ти е изклецал цялата фамилия ,че такава злоба бе говедо фармацефтно.Щот и аз съм шибал майка ти ,пиши нещо и за мен бе прошляк.

Оги Д.

Няма злоба, така разпореждат. Докато, викат, пишеш каквото ти кажем, си дръж неплатеното ДДС на влог. Иначе - с лихвите.

cos

Тия хибридните георгиевци взеха да се уливат с плюсовете.

Е нищо чудно защо ли путлер на воюва с ИД или ДАЕШ в сирия, а само бомбандира сирийците противници на Асад втори

Лека полека истината излиза наяве

Заместник-председателят на руската държавна Дума Владимир Жириновский обобщи радостта на руските власти от терористичните нападения в Брюксел с пожелание европейците да пукнат. Вкупом. "Тероризмът е изгоден за Русия, европейците да пукнат!" "Терористичните атаки в Европа са крайно изгодни за Русия"

Ами погледнете статистиката на проблемите на турците, след като турците свалиха руския таралясник су двайсет и едикое си атентатите в турция станаха ежедневни а по същото време кюрдите си отвориха офис в москва, колко по голямо доказателство че руснаците спонсорират тероризма и в турция и в сирия, и в целия близък изток ЧЕ ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕКАРАТ ОТ КАТАР И ИЗРАЕЛ И АЗЕРБАЙДЖАН АЛТЕРНАТИВНИ ГАЗОПРОВОДИ ЗА ЕВРОПА

Москва излива милиарди в диктаторски режими като Садам, Кадафи, Асад... да дестабилизира Близкия изток – единственият енергиен конкурент на Русия за ЕС. Оръжие за 25 милиарда $ беше доставено на Садам, за да разпали война с Иран и Кувейт. България също „изгоря” със стотици милиони, подпомагайки с доставки режима в Багдад по заповед на Кремъл. Близкият изток е богат на петрол и газ, които за  за разлика от сорта Уралс пълен с примеси и сяра, петролът там е и доста по-чист и евтин за преработка и доскоро рафинерията на Лукойл работеше с иракски петрол (В Бургас смяната се усети по миризмата на сяра.) Единствения ход на Русия е да продължи да дестабилизира региона, за да не могат да се изградят конкурентни на руските газопроводи и нефтопроводи за ЕС

Ти по-добре погледни статистиката на турските бомбардировки над кюрдските села в Турция и Ирак откакто руснаците им забраниха да летят над северозападна Сирия и да осигуряват безнаказаност за турската агентура там, която се опитва да грабне няколко парчета сирийска територия отдавна. Ердоган произвежда кюрдски трупове на купове в Турция, отне имунитета на всичките кюрдски депутати незаконно, води война с иракски кюрдистан, обаче кой знае що ако има атентати срещу него от ПКК, Путин е виновен. Как обаче се получава така, след като иракски кюрдистан е изцяло под американски контрол още откак фактически се отцепиха от Ирак след незаконната американска окупация от 2003-та?

На всички стана ясно, че клавиатурата на редактора има проблем с клавиша А. Купете му нова, моля ви.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.