Четирима полицаи бяха застреляни на място, а още 7 простреляни и ранени в Далас. Бунтът в Тексас избухна след две убийства на чернокожи от бели ченгета в Минесота и Луизиана.

Двама снайперисти са стреляли по полицаите в Далас, предаде Си Ен Ен. Силите за сигурност в града са вдигнати на крак, но засега стрелците не са открити. Командоси претърсват всяко кътче в града.

Масови демонстрации, включително пред Белия дом във Вашингтон, избухнаха в десетки американски градове.

Гневът на чернокожожите избухна след като афроамериканец моторист беше застрелян от полицай в щата Минесота. Жертвата е 32-годишният Филандо Кастил, а приятелката му Даймънд Рейнолдс, която пътува с него засне и пусна в мрежата, как той умира от раните си след самата стрелба.

Кастил е спрян за счупен стоп и според Рейнолдс е информирал полицая, че е в себе си има лицензирано оръжие. При предполагаем опит да вземе документите си той нарушава заповедта да държи ръцете си вдигнати и е прострелян пет пъти от служителя на реда. "Не един... не два... не три... не четири... Простреля го пет пъти", заяви шокираната Рейнолдс, според която полицаят едновременно е искал Кастил да държи ръцете си вдигнати и да се идентифицира.

Губернаторът на Минесота Марк Дейтън призова за федерално разследване на правосъдното министерство и обеща, че справедливостта ще възтържествува.

Американци протестираха и в Минесота.

При друг случай вчера 37-годишният Алтън Стърлинг, обезвреден и лежащ на земята, беше прострелян многократно от упор от полицай в Батън Руж, Луизиана. Също като Кастил и Стърлинг е имал оръжие, а полицаите твърдят, че са действали по подаден сигнал, че той е заплашвал други граждани с пистолета си. Според адвокатите му обаче бащата на 5 деца просто е продавал дискове пред супермаркет, чийто собственик е позволил това.

Двете убийства са само част от серия добили печална слава случаи, при които униформени упражняват прекомерно насилие срещу заподозрени. Видеоклипове от подобни инциденти многократно стигнаха до интернет и това удвои недоволството от тях в САЩ и чужбина. В Америка се появи гражданското движение „Black Lives Matter”, което постоянно протестира срещу подобни прояви. Те обаче не намяляват. Кастил е бил служител в училищен стол, а майка му го описва като спазващ законите гражданин.