Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"В момента поведението и практиката на ВСС в изборните процедури, смятам, че действа обезкуражаващо - показва на колегите, коя част от членовете на ВСС са силата – т.е. кой държи ножа, хляба и сиренето. И с критериите на коя част от ВСС кандидатите следва да се съобразяват, за да могат да си осигурят комфорта."

Това каза пред БНР Соня Найденова - бивш представляващ Висшия съдебен съвет по повод вчерашния избор на председател на Софийския апелативен съд.

ИЗБРАХА ШЕФКА НА САС - НЕИЗЛИЗАЛА НА СТЪЛБИТЕ ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

Както Клуб Z писа, Найденова остана в групата на малцинство от едва 5 души, което гласува против назначаването на Даниела Дончева, заедно с Лозан Панов, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Калин Калпакчиев.

"Хубавото е, че съдът вече има председател. Останах в групата, която не подкрепи съдия Дончева. Бяха поставени принципни въпроси от петимата, които не подкрепихме тази кандидатура и бяхме на различна позиция от мнозинството. Смятаме, че трябва повече решимост и качества на лидер.

Отговорите, които съдия Дончева даде вчера на - така да ги кажа - неудобните въпроси, не ни убедиха, че тя е подходящият кандидат", обяви Найденова, която също е съдия.

Тя допълни, че се надява новата председателка да убеди всички в правилността на избора. "Вчера нейните отговори не ни убедиха в това, че е човекът, който ще отстоява смело независимостта на съда и съдиите в него." 

"В повечето случаи акцентът при избор на административни ръководители се поставя не толкова върху качествата на кандидата, колкото върху това кой е човекът. Събират се достатъчно гласове и мнозинството единомишленици взима решение, но дебатът  е важен, когато в него се поставят проблеми на конкретния съд. 

Има практика на липса на становище на колегите на кандидата, която обезкуражава магистратите. Още преди две години дадохме възможност на съдиите и прокурорите да изразяват позиция за кандидата, но тази позиция в момента е сведена до нула. Ясно е коя част от ВСС е силна и с кого трябва да се съобразяват, за да могат да си осигурят комфорта."

Найденова заяви още, че оценката ѝ важи изцяло - не само за кадровата политика на ВСС, но и по отношение на дисциплинарната дейност и на други управленски решения.

Тя коментира и...

"... Неслучилата се активност на ВСС да идентифицира точно корупционните рискове, част от които са тези сфери на влияние, които се осъществяват посредством избора на председателите на съдилищата и очакването за осигуряване на комфорт от подкрепилите кандидата – ние се провалихме в тази политика."

Тя изрази надежда, че много от порочните практики ще бъдат преодолени с промените в Закона за съдебната власт, които ще дадат възможност за промени в кадровата политика и дисциплинарната дейност. 

Имам доверие и надежда за демокрацията в нашата страна, колкото и да е изкривена. Мисля, че всички имаме лични впечатления. Покриват се с 65 процента от анкетираните в различни проучвания.

Като юрист и член на ВСС, следвам последователна политика. Политиците са длъжници на съдебната власт. Призовавам да подкрепят законопроекта за съдебната власт, който е добро начало.

Найденова подчерта, че неслучайно СГС и САС са двете съдилища, "които най-много са подложени на кръстосан огън от целия политически и икономически спектър" - заради взнакомите дела и казусите с огромен материален интерес, които се гледат в тях.

Спокойствието в съда също е важно. Но спокойствието зависи и от решимостта на председателя да го брани. Защото това спокойствие се дължи не само на добрата атмосфера, на добрите условия за работа, но и на отношението, както на обществото, така и на политическия елит към работата на съдиите в него.

Ключови думи

Коментари

"Хубавото е, че съдът вече има председател. ... Смятаме, че трябва повече решимост и качества на лидер." - Тц, председателите остават в историята. Както и лидерите, както и вождовете. На ред са административните ръководители, административните. Та това е една от добрите новости.

Анализатор по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Жалбата на другарката е, че квотата на драгалевските престъпници във ВСС е недостатъчна, за да кадруват в полза на пърданчувите мафиоти. Разбираме ви, другарке!

Данъкоплатец

Да-а-а-а, българските юристи от всякакъв вид (съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, учени, ..... , партийци, шуреи, баджанаци, кумици, сватове, братя-масони, ...... и прочие приравнени на юристи) ни показват най-НАГЛО още веднъж, че ВЪОБЩЕ не ги бива за ОРГАНИЗАТОРИ и за КАДРОВИЦИ (не че болшинството от тях ги бива за юристи, де)! Въртят само своите си КОТЕРИНИ борбички за повече блага и пари от обществената баница без работа - било от свръхвисока заплата или от някакъв вид неявни лични частни услуги или рушвети! ДОЛУ МОНОПОЛА: Крайно време е ОРГАНИЗАЦИОННАТА и КАДРОВАТА дейност в българската правораздавателна система да се поемат от прякоизбираеми НЕЮРИСТИ: учители, инженери, лекари, счетоводители, .... с жизнен опит и над 50-годишна възраст! И то с максимум 2-годишен мандат с право на повтаряне при показани добри резултати! В Англия дори 90% от съдиите не са юристи - и се води за една от най-развитите правови държави не само в Европа, но и в света!!!

Само ДСБ може да излекува болна България.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.