"Правят се опити Донбас да бъде превърнат в Сомалия."

Това заяви днес пред БНР в Киев украинският милиардер Петро Порошенко.

Олигархът със състояние 1,3 милиарда долара е фаворит на провеждащите се извънредни президентски избори в страната. Те бяха свикани след свалянето през февруари на проруския лидер Виктор Янукович. Той предизвика кървави бунтове с отказа си да подпише споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС.

Порошенко, наричан още Шоколадовия крал, има всички шансове да вземе над 50 на сто от гласовете още днес и да няма втори тур. Далеч след негов проучвания та е прозападната Юлия Тимошенко - бивша премиерка, хвърлена в затвора по времето на Янукович.

Порошенко обаче изглежда е компромисна фигура, която устройва всички. Ненапразно наскоро той бе приет в Германия лично от канцлерката Ангела Меркел.

Пред БНР Порошенко заяви, че първата му визита като държавен глава ще бъде в Донбас. В региона действат проруски сепаратисти и битките между тях и правителствените украински сили взеха досега десетки жертви.

Сепаратистите в Донбас обявиха две независими държави - Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ДНР). Управниците не позволяват там да се провеждат избори, повечето секции останаха затворени.

Порошенко изрази надежда, че ще има победител още на първия тур, което определи като необходимост за бързото въвеждане на ред.

На въпрос за евентуална среща с руския президент Владимир Путин той посочи, че да се говори за стабилност без диалог с Русия е невъзможно.

"По отношение на Крим позицията ни е достатъчно ясна - Крим е бил, е и ще бъде украински!", каза още Порошенко.

Той изтъкна, че ще бъде създадено министерство по въпросите на Крим, което ще се фокусира върху темата за неговото връщане чрез международни документи, защита на украинските граждани, както и устройването на бежанците от полуострова.

На въпрос не се ли бои, че сред украинците може много скоро да настъпи евроскептицизъм, какъвто в България вече се усеща доста силно, Порошенко отговори така:

"У нас днес цари еврооптимизъм, защото еврооптимизмът е позиция, която в значителна степен зависи от властта. И ако еврооптимизмът се проявява в това, че ще преодолеем корупцията, ако той означава изграждане на независима съдебна система, добър инвестиционен климат, ако това са европейските ценности, опираме до  качеството на живот. Ако хората усетят, че то се е повишило не само по работната заплата и пенсиите, а и от гледна точка на културното развитие, възможността да се пътува и обменя опит, да се получава качествено медицинско обслужване и качествено образование, то това би било много важно. Желая това на Украйна и искрено на България."