Само преди три години Андреа Лийдсъм, която е един от петимата претенденти за поста премиер на Великобритания, категорично е била против излизането на страната от Европейския съюз и дори нарича тази възможност „катастрофа за икономиката ни“. Това съобщава вестник „Мейл он съндей“, който публикува архивен запис от изказването на британската депутатка от 2013 г.

"Не мисля, че Великобритания трябва да напусне ЕС. Това би било катастрофа за икономиката ни и ще доведе до десетилетие на икономическа и политическа несигурност в момент, когато тектоничните плочи на глобален успех се движат", казва на записа настоящата активна привърженичка на „Брекзит“-а.

После добавя, че в момент, когато бъдещето на Великобритания е неясно, сме свидетели на възхода на азиатските и южноамериканските икономики, подобно на възхода и падението на латинските и гръцки империи.

Говорител на Лийдсъм побърза да обясни пред „Индипендънт“, че цитатът от 2013-а е изваден от контекста и практически е безсмислен. Преди време обаче в тв шоу самата кандидат-премиерка обясни, че при влизането си в парламента е смятала ЕС за „част от ДНК-то на Великобритания“. Но впоследствие, след стотици часове проучвания и работа със свои колеги консерватори от цял свят, стигнала до извода, че Евросъюзът трябва коренно да се промени.

Междувременно днес Лийдсъм даде интервю за Би Би Си, в което обяви, че ако стане премиер ще задейства бързо процеса на преговори за излизане на Великобритания от ЕС. Тя обаче отказа да посочи точен график кога ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор.

"Ние трябва да се захванем с това, трябва да се възползваме от възможността", каза Лийдсъм.

Така щяла да се даде сигурност на компаниите и светът ще разбере, че Великобритания е отворена за бизнес.

"Нека започнем със стартирането на някои споразумения за свободна търговия колкото можем по-скоро", добави британската депутатка.

В друго интервю тя прогнозира, че UK може да е приключила с процедурата по „Брекзит“ и да е излязла от ЕС още догодина. Имала алгоритъм, по който да работи, ако бъде избрана за министър-председател.