Инвестиционна програма на стойност 432 млн. евро ще изпълнява АЕЦ “Козлодуй” до 2020 година, съобщи БГНЕС.

Информацията е част от Седмия национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност. Правителството трябва да приеме документа през месец юли, а негов вносител е вицепремиерът Меглена Кунева.

Парите ще отидат за изпълнението на няколко проекта - продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 20 години, тъй като проектен срок изтича съответно през 2017 и 2021 г, повишаване мощността на реакторните инсталации до 104% и мерки за безопасност.

Според документа, цитиран от БГНЕС се оказва, че за извеждането от експлоатация на блоковете 1-4 на ядрената централа, които бяха спрени с присъединяването на България към ЕС, за периода 2021-2030 г. има финансов недостиг от 83 млн. евро.

“България ще търси възможности за осигуряване на необходимото финансиране след завършване на оценката за необходимите средства за извеждане от експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”, като се отчитат плановете за продължаване срока им на експлоатация”, посочват авторите на доклада.

От доклада става ясно още, че за периода 2013-2015 г. при работата на АЕЦ “Козлодуй” са регистрирани общо 21 събития, които специалистите отчитат като “важни” по отношение на безопасността. Но те са били с нулева опасност по Международната скала за класификация на ядрени и радиологични събития. В документа обаче са разписани подробно дейности за обезпечаване на сигурността на централата, особено след земетресенията във Фукушима.

Има опасения, че скоро в България може да има недостиг на кадри в сектора на ядрената енергетика. В момента у нас има общо 135 студенти, които учат ядрени науки. Заетите в сектора са 6500, като 56% от тях работят в АЕЦ “Козлодуй”, 20 на сто работят в компании, свързани с ремонт и поддръжка на оборудването и 10% са заети в областта на науката, образованието и инженеринговите дейности.