България трябва да си извоюва от ЕС правото на специфични отношения с някои страни в региона, включитeлно с Русия.

Това заяви пред "Панорама" на БНТ предишният президент (2002-2012) Георги Първанов, настоящ лидер на АБВ. Той бе тези дни в Москва на конгреса на управляващата партия "Единна Русия".

На въпроса на водещия защо Русия ни праща "Нощни вълци" Първанов отговори:

"Праща ни стотици хиляди туристи, инвеститори. Нали не смятаме, че те са агенти, както някои други твърдят? Искам в българското общество да има сериозен дебат как да възстановим отношенията с Русия."

Днешната среща между външните министри Даниел Митов и Сергей Лавров в Сочи давала надежди, че нещата могат да се оправят. Вече 6 години български премиер не е посещавал Москва.

Първанов можел да подпомогне възстановяване на връзките, но не и да бъде посредник. Той изтъкна, че у нас си има законно правителство и законно избрани институции, чиято работа е това.

Той бе попитан дали има самочувствието, че Русия вярва на него и ако го има, защо.

"Заради историята", отвърна той.

Съвсем естествено, разговорът премина към енергийните проекти.

"Турски поток" ни заобиколи, защото ние се отказахме. Европейците ни натиснаха. Ако Европейската комисия искаше да помогне на България, нямаше да спре "Набуко". С "Набуко" и "Южен поток" можеше да има и хъб, и диверсификация", смята Първанов.

Последва въпросът дали той сънува Големия шлем, който се е провалил тройно.

"Първо, той щеше да донесе големи инвестиции на България. Не можем да не преговаряме с Русия за съдбата на ядрения реактор. Смятам, че е много по-добре да се рестартира проектът "Белене", отколкото да търсим пробив в Иран, при това без съгласието на Русия, която действа там. Не знам Алексис Ципрас да е питал дали някой в Брюксел е съгласен "Турски поток" да минава през Гърция", каза Първанов.

Накрая бе неизбежният въпрос дали изкаралият два мандата президент има намерението пак да се бори за най-високия държавен пост.

"Не очаквайте този отговор да го дам преди да се състои форумът на партията или коалицията", отговори Първанов.