Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди мастилото на подписите на изпълнителния директор на китайския гигант Cosco Shipping Corporation Limited Су Лиронг и директора на гръцкия Фонд за приватизации Стелиос Пициорлас под споразумението за приватизацията на пристанището в Пирея да успее да изсъхне, сделката е на път да рухне. 

Причината се крие в констатацията на китайската компания, че от внесения в гръцкия парламент  проектозакон за ратифицирането на концесионния договор липсват основни договорени и подписани от двете страни условия. 

Представители на китайската компания подчертават, че „Cosco очаква от правителството и Фонда за приватизации да изпълнят подписаните на 8 април в присъствието на премиера договорености”. В писмо до Фонда, което молят да бъде препратено и до премиера Алексис Ципрас те посочват, че „внесеният проектозакон не само е различен, но и абсолютно противоположен на основните условия на споразумението, както и на данните, въз основа на които бе изготвена финансовата оферта на компанията за откупуването на пристанището”.

Какво е променено

Според китайската страна от проектозакона липсват:

-Клауза, която определя, че трудовите отношения между служителите и Cosco ще се регламентират от законодателството за всички частни компании.

-Разпоредба, според която всички проекти ще се одобряват в рамките на 90 дни и след изтичането на този срок ще се смятат за автоматично одобрени. Конкретната разпоредба е от особено значение във връзка с темпото, с което компанията иска да проведе новите си инвестиции. „Липсата на този ангажимент не само ще промени предложената от компанията ни финансова компенсация, но ще постави под риск дори внасянето на финансовата ни оферта, тъй като последствията за пристанището от не навременното изпълнение на задължителните инвестиции ще бъдат огромни”, отбелязват от Cosco.

-Разпоредбата, че управляващата пристанището в Пирея компания ще може да подписва договори като частна компания.

-Разпоредба, според която при решаването на спорни въпроси Арбитражният съд ще има правомощието да избере правните закони, въз основа на които ще разглежда всеки случай.

-Въпроси, свързани с конкурентността на ценовата политика на пристанището.  

Заслужава да се отбележи, че всичко това се случва само ден преди официалното посещение на Алексис Ципрас в Пекин. Според източници на гръцкия всекидневник „Катимерини”, „посолството на Китай в Атина е в очакване на реакция от страна на гръцкия премиер. Посолството ще информира китайското министерство на външните работи с цел да бъдат взети нужните решения”.

В писмото си до Фонда за приватизации компанията заявява недвусмислено, че очаква „привеждане на съдържанието на внесения проектозакон към договореностите, така че да съответства напълно и категорично, без да ги променя по никакъв начин”. От Cosco подчертават, че „компанията в никакъв случай не би могла да приеме” наличните в момента промени.

Според „Катимерини” източници от корабоплавателната индустрия смятат, че отговорен за „пропуските” в проектозакона е министърът на търговското корабоплаване Теодорос Дрицас. Той е известен с противопоставянето си на продажбата на пристанището не само докато СИРИЗА беше в опозиция, но и сега, когато е ресорен министър.

Протест на пристанищни работници в Пирея през май т. г. срещу приватизацията му.

Финализирането на приватизацията на пристанището в Пирея до края на юни е ангажимент, който Гърция е поела спрямо кредиторите си в рамките на спасителната за нейната икономика програма. 

Ключови думи

Коментари

Костов

Сега тъпунгерите дано разберат, защо в България се налагаше да има приватизация - защото дойде време да се плаща сметката за годините на безоблачното "социалистическо" щастие.

какво си платил ?На кого ?Ти и Софиянски продадохте съдбите на децата ни

Стар плет изгнива,стар борч не изгнива.

...

Поредният пирон в ковчега на пристанище Бургас! Защо се радвате бе, ублюдки?

Вземи една карта и виж къде е Атина, къде е Бургас. Виж и Констанца.

Иван Костов

Да ме бяха поканили мен щях да приватизирам пристанището работническо-мениджърски... и хем вълка сит, хем агнето цяло. Мога да им дам акъл как да си приватизират рафинерията. Но никой не цени експертите вече...

да

Не цени я, останахте само тъпунгери.

Аааа..,

Ципрас продаде Гърция,та едно пристанище няма да прежали.Дано скоро се разпадне ЕС,че да му пропаднат и борчовете...

Фатмак

Тъпунгерите отдавна разбраха - в България се "наложи" мафиотска приватизация, защото така бяха разпоредили кукловодите. Виденов се опита да се опъне и затова го смениха с удобния номенклатурчик Костов, който продаде най-апетитните хапки на мафиотите от прехода на безценица. Историите за Оги Д. и Иво П. са покъртителни и по-известни, но цялата костова приватизация мина по тая схема.

Нора

Костов? О, да! Удобният виновник нали? Горкият невинен Жан, който съветваше соц. предприятиятията яхнати на вход и изхода от Илийката Павлов, ДА ВЗЕМАТ ОТ БАНКИТЕ КРЕДИТИ И ДА НЕ ГИ ВРЪЩАТ!!! Докато банките рухнаха, а държавният резерв остана на санитарният минимум от 300 милиона лева! И разбира се Костов е виновен, че те ПРЕДПРИЯТИЯТА вече бяха натрупали дългове по-големи от капитала си! Виновен е и че банките затвориха врати! Виновен е, че НИКОЙ не искаше да отпусне кредит на държавата ни защото тя бе спряла плащания по старите си кредити, а с останалите жалки триста милиона в хазната как точно Костов можеше да ти плати фелтфебелската пенсия не знам! Но, няма значение! Само не ми е ясно, като Костов бил продал на безценица прекрасните соц. предприятия на олигарсите, защо те олигарсите домъкнаха царчето за да го отстранят от власт и тяхните медии вече 15 години го плюят и му прехвърлят съществуващи и несъществуващи вивни, само и само той - Костов, да не се върне във властта?! Ей това ако ми обясните, тогава и аз ще се замисля дали пък нещо не греша или неточно интерпретирам.

"злагаш са,Ушев!

Фатмак

Норче, стига глупости. "виновен, че те ПРЕДПРИЯТИЯТА вече бяха натрупали дългове по-големи от капитала си! Виновен е и че банките затвориха врати! Виновен е, че НИКОЙ не искаше да отпусне кредит на държавата ни защото тя бе спряла плащания по старите си кредити". *** Виновен ли е Костов, че предприятията бяха натрупали дългове преди 97-а? Ми разбира се, той беше министър колко години преди това? Виновен ли е, че "банките затвориха врати"? Разбира се, той беше част от икономическия екип, който разработи стратегията на прехода при Луканов и след това. Виновен ли е, че никой не даваше кредити на държавата? Като част от комунистическия икономически "елит", да. Всички сме го чели в "Раб. дело". Цялата вина ли е негова? Не, разбира се, но за неговите решения в кабинетите непосредствено след 10-ти и за решенията по време на неговото управление, вкл. свързаните с приватизацията, е виновен само и единствено той.

Ооо, ама ти си много лесен бе! За теб виновникът е един единствен и е ясен! Чудно! Но Работническо дело явно не си чел или не си внимавал, какво е написал още тогава умният Костов. А, че не е бил номенклатура Костов - не е бил, щом не са го приели за партиен член. И доносник не е бил, както е ясно на всички. Тогава? Бил участвал в първото сборно правителство на Димитър Попов, но то беше за кратко и тогава още приватизация нямаше! Да, беше в правителството на Филип Димитров, но то пък не можа да почне да работи защото Доган го шутира още преди да направи година. И,е? Но, тогава дойде Беров и Мултигруп зхапа държавата, но Костов ги навря в кучи задник! И за това го свалиха! Но не само за това, а защото показа характер и пред руснаците и пред Америка. Всеки просветен човек знае това, само, че от както дойдоха мутрите във властта страната трайно се освобождава от просветените си хора и това не е добре, дори за теб. Да не говорим какво свършиха всичките след Костов: Всички приватизирани предприятия имаха договори с клаузи, които позволяваха разтурянето им или предвиждаха изплащането на натрупаните дългове и пр.!!! Имаше и още има такава комисия за "Следприватизационен контрол"!Тя нещо да свърши или пък някое правителство поне да се за нея?! Да ми припомниш поне един единствен договор, който е бил санкциониран, прекратен поради неизплащане на дълг или друго неизпълнение?! Накратко! Това са глупости, другарю! След Костов вече 15 гони години минаха. Ако някой искаше можеше да върне ВСИЧКО обратно.Поводи - колкото искаш. Но, не! Не можеш да ми посочиш такъв случай.Защо ли?! Луканов и Костов са нерочени от тези, които обраха страната за първи и единствени виновници, но това е приказка само за простия електорат. Разбира се, че не може да е така, защото ако Луканов им беше раздавал куфарчета, както разпространяват по медиите "от ухо на ухо" чудно защо не е посигурил за децата си поне едно куфарче в чужбина, а не да ги остави немили недраги тук на чуждо да работят. Същото е и с Костов.И той живее в къщата си от соца,построена в парцела на тъста му. Няма хотел, няма банка, няма завод?! Децата са му тук, следователно пари в чужбина йок?! Да му се чудиш на акъла, нали? Виж с Меди Доганов не е така, а и никой не обяснява на българското тъпанарство поради каква причина ние ограбените плащаме скъпо прескъпо да го охранява него бившия председател на някаква си партия, който дори държавен пост не е заемал цяло НСО вече 25 години!Ами приятелката на ББ кака Цецка - тя как стана милиардерка? Как за една нощ взе на Славчо банката и какво стори с нея? Още и още целият НАП работи основно с тази банка! И това Цеца го уреди.Но, замълчи сърце. Неправдите и лъжитъе в тази ограбена държава са толкова много, че от фатмаци просто няма нужда. Тези, които разбират са си стегнали куфарите и оставят "държавата" на вас фатмаците. Ще ви видим и на вас голите задници, като ви повлече водата след една две години!

Нора

Прощавай, другарю, пропуснах да си напиша името - това, което четеш по-долу написах аз, Нора! Прочети го, защото го написах от сърце за теб! Защото скрито се надявам да не си платен трол, а просто една заблудена душа, насъскана да мрази не този, когото трябва! Оставам си с тази надежда.

Даааа..,

Историята е до болка позната.Ципрас продава Гърция парче по парче,също като нас.Ние сме една педя земя,но по нареждане на ЕС си я разпродаваме на чужденци...Тия трябва не само да се разпаднат,но и да се заличат-американски подлоги...!!!!!!!!!!

Хубаво е че публикувате тази статия. Да знае народа какво го очаква.

византиец

Не ги мислете гръците!Те имат и острови за продан!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.