В нашия законопроект това е заложено. Този, срещу когото е подаден сигнала, трябва да доказва, че не е придобил имуществото по незаконен начин. Това е абсурд!

Румъния дали е по-напред

Националната аге по инегри разглежда по 300 000 лиза на година, ситгат до 1 млн , 11 хил проверки, само 300 са дадени на прокур, Има и друга държавна агенция, занимава се само с големите.

За подкпуи под 10 000 лв

Главен прокурор, който е абсолютно независим от генералния прокурор на Румъния.

Там за тези години има извършени 1258 пвореки, от които 352 са с присъди
-    Владислав Николов ГЕРБ

 


Йордан Цонев, Методи Андреев, Кирил Добрев, Иван Иванов….

Иван Иванов:

Румънския модел изпълни много 

Някои неща сякаш сте сложили тъмни очила и не виждате реално какво се е случило там. Три са според мен важните неща, които вие във вашето изказване казахте.

Анонимните сигнали, презупрмцията за виновност, зависимостта от политическо влияние… как се оценява, кой го контролира.

В Румъния ни стана ясно, че по анонимни сигнали се работи. Неподписан сигнал, съответнво ако инспектора реши, че има одстатъчно доказателства, той застава зад името си, и ако ги има, ги внася, ако е злоупотребил, може да отнесе професионална отговорност.

Хамид:

Сякаш умишлено се налага идеята в обществотно, че така ще се отнема имущество само по висшите етажи на властта. Ще се проверя всяка кокошка как е закупена. Исках да разсея това.

Йордан Цонев ДПС:

За начина, по който тази тема и този закон беше наложено. По същество там ще говорят по различните глави, по различните аспекти, моите колеги, които се изкажат след мен. Уважаема госпожо вицепремиер, обещавам, че успяхте да изпълнит;

Не смятам, и ДПС не смята, че томи модел е политически коректен

Нямаше нито един посланик, който първо ни пита – вие как ще гласувате по този закон?

Кое наложи да убеждаваме тях, че този закон е лакмусът за нашата готовност за борба с корупцията?

По всички класации на възприемане на европейските норми, ние сме на 1 или 3-то място

Основният проблем, който констатираме ние, е че всъщност това законодателство не се прилага. Там са проблемите. Така че ние не смятаме, че по този начин трябваше да бъде представен въпросът

 

Кирил добрев

Сталински методи

 Репресия, произнасяне на присъди с/у българските лекари

Корупцията се вихри там, където хората живеят бедно. Корупцията може да бъде ограничена само ако обществото стане по-богато и стаблино

Не се стремите да борите корупцията, а искате отново само да се харесаме на Брюксел. Да ви успокоя – старата любов ръжда не хваща!

Кирил добрев:

Аз съм проект на прехода

Методи Андреев

Виждаме как хора, които би трябвало да се разследват, не са разследвани. Органите за борба с корупция в България не се ползват с голямо влияние. 

Отдавна българските административни наказателни закони следваше да приемат макар от анонимен източник, софтуерните системи могат да проследят подателя. Най-важното е, че държавният орган гарантира, че това лице ще остане анонимно. Дали ще получи качествена информация или ще ги събере саби, няма значение.

Имам една препоръка

Собственик на такова имущество не се наказва лично, тъй като целта е да се предотврати да се ползват нелегалните среща и неаконното имущество за бъдещи престъпления

 

Не може да заявите ,че приемате само активите

Хамид:

Още при воденето на г-н Хайтов на трибуната, моля да не допускате лица, които официално от комисията за конфликт на интереси са наказвани.


Иван Иванов АБВ
Започна дебат и за обществените поръчки и закона за обществените поръчки

АБВ продължава да е убедена, че това не беше правилния подход

Отново липсва анализ, по който да се разбира защо има една или друга мярка в него. По какви причини се отнемат правомощия на Сметната палата, например?

Липсва и оценка на въздействие, какво се очаква, че ще се постигне с една или друга мярка по закона?

Сидеров
Юнкер. Този същия като премиер бе уличен за милиардна корупция. 

Жак Ширак, по-добре мошеник отколкото Льо Пен. Кои ни размахват пръст? Най-корумпираните кътчета на света. Тези държави, в ЕС, САЩ, са най-корумпирани.

Тук искате да направите едно Гестапо. Направете го, няма нужда. Нищо не е вечно, освен господ. Ще бъдете на власт известно време, после ще паднете от власт. Начело на това Гестапо ще застане някой, който ще се обърне срещу вас. Нима вярвате на независимостта на правораздавателни органи, значи сте наивници.

В България корупцията е на по-ниски нива, отколкото в държавите, които сочите за пример. Ние като колониална държава трябва да бъдем сочени. ЕС изхвърля милиарди в Турция2, за българия нула. Здравната система е такава, че ако не отидеш да си платиш на ръка, ще умреш. Каква корупция точно ще преборите? ТРябва да се промени корупционната система. По улицата се стрелят и гангстери, и полицаи.

Закон за вероучението! Тъпак прост

Ахмедова

Атанас Зафиров, БСП

Обещава ли ли сте нещо по време на изборната кампания, което сте знаели, че няма да изпълните? Защитавали ли се решение, което обслужва партийни интереси? Ако приемем, че полиграфът е толкова надежден, на него първо трябва да подложим хората, които взимат най-важните решения.

Това е един тоталитарен закон. Съжалявам и ме е срам дза реформаторите, които считам, че са убедени либерали по душа. Г-н Зафиров, този закон не може да бъде анализиран с демократични инструменти, това е фашистки закон. Според този закон всеки един от найс може да отнема имунитета на депутатите. Така утре на базата на съшити доказателства всеки един може да увисне на въжето като депутата… 
Жаблянов

Чавдар Георгиев

Този закон е преливане на пусто в празно. Никъде в закона няма „корупция”, говори се за корупционно поведение. Колегите ако гласуват, защо не им казахте, че с този закон сами си слагат примката на шията

ДПС са безпринципни – против закона, но ще гласуват за?

Д Лазаров:

Хубаво е да се четат законите. Никъде в закона не е посочено, че полиграфът се ползва като доказателство. Никъде не е посочено, че комисия отнема, защогто видиш ли, там се нарушават окнситуцията, принципът за невинност. Съдът се произнася по иска. Българският съд се произнася по констатациите на данъчните органи. Уважаеми колеги, от това, което слушам, от одеве се убеждавам, че няма нужда от полиграф, защото опорните точки, които ги четете, вие сами не си вярвате, затова няма нужда от полиграф.

Зафиров:

За разлика от вас не съм служил в репресивните органи, нито преди, нито след 10 ноември.

За какво ще го ползват, ако не за доказателство? Да го питат дали не изневеряа на жена си?

ДКИРИЛОВ

В самото начало исакм да кажа, че нашата ПГ съзнателно обосновано и последователно и не за пръв път ще подкрепи обсъждания на първо четене законопроект. Смятаме, че законопроектът оцени бележките и взе предвид критиките, които бяха навеждани като тези и аргументи при обсъждането на първо четене на предния законопроект.

При всички положения, законопроектът, който разглеждаме, е много по-добър, много по-добре изграден, по-исстематииран спрямо предходния вариант, а и бих казал спрямо източниците. В този закон действително се инкорпорират правни норми на действащото ни законодателство, което е приложимо по отношение на съществуващите до момента антикорупционни органи с една или друга компетентност

Много внимателно слушах дебата досега. Моето впечатление е следното – очите на страха очевидно са големи. Но смятам, че законът и законите трябва да утвърждава добросъвестото поведение, точното спазване на закона. Така че ако нещо ви се е сторило прекоремрно, това е по друга причина, и тази причина сме ние. Тук стоящите в пленарна зала, и не само в това НС, а сигурно поне в 10 издания на НС преди това.

Аз ще си позволя да споделя част от дебатите, които проведохме аз и членове на ПравК, с екипа, който осъществяваше мониторнг по механизма за сътрудничество и оценка. Коментарите действително бяха досат продължителни, поставиха се сериозни въпроси, накрая си позволих да поставя следния въпрос – иска ли специално механизма, искат ли колегите от главна дирекцзи правосъдие специално такъв закон. Отговорът беше прост – колеги, вие се заблуждавате, ако смятате, че ние предявяваме конкретни изисквания за такъв закон. Те казват, като ви слушахем, не разбрахме къде се приемат законите във вашата държваа. Не се ли приемат в НС? Какъв ви е проблемът? Искало ли го Европа, този или онзи. С какво се съобразяват нп? С интереса на избирателите си, със законите, с държавния интерес, и с конституцията.

Тогава какъв ви е проблема да го направите ози закон такъв, какъвто вие смятате, че трябав да бъде, какъвто вие смятате, че избирателите ще бъдат убедени, че се борите активно с корупцията.

Защото аз си позволих да поставя